Galet gott och enkelt laxrecept!

dec 8, 2014 | Fisk

Måndag igen. Det här receptet damp ner i ett sms för några veckor sedan från en vän. Jag har inte tagit mig tid att testa det men för några dagar sedan fick jag lust. Så jag lagade till den här snabba och väldigt goda laxen. Testa du med! Gott med apelsinsås. / Lina

Lax i apelsinsås och vitkålssallad med valnötter

4 personer

Tid: Ca 30 min

Ingredienser:

600 g lax i bit utan skinn

1 msk olivolja

En nypa salt

600 g potatis + 600 g potatis till tisdagens middag

Sås

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

1 dl vitt matlagningsvin

2 apelsiner, saften

1 schalottenlök

1 morot

1 tsk rosépeppar

1 tsk dragon

Ev 1 msk smör

 

Sallad

½ huvud färsk vitkål

10 valnötter (120 g)

½ citron, saften

3 msk olivolja

Salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Koka potatisen till både dagens och morgondagens middag, ca 1200 g potatis. Börja sedan med såsen. Finhacka schalottenlöken. Koka upp vatten, buljong, apelsinsaft, vin och schalottenlök. Låt det reduceras ner till hälften av vätskan. Skala och skär moroten i små fina tärningar och lägg ned i såsen mot slutet av koktiden. Under tiden såsen reduceras så gör du salladen och förbereder laxen. Hacka kålen grovt. Pressa citronen och ringla över olivoljan över kålen. Mosa valnötterna och strö över. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Skär laxen i tunna strimlor. Lägg de på en plåt och ringla över olivolja. Salta laxen och ställ in i ugnen 5 minuter när potatisen börjar bli klar. Under tiden laxen är i ugnen gör du det sista med såsen. Blanda i dragon och rosépeppar i såsen. Blanka av såsen med 1 msk smör. Smaka av. Servera laxen med såsen, hälften av potatisarna och salladen. Smaklig spis!

BILD...Lax i apelsinsås