3 veckor kvar!

nov 11, 2013 | Okategoriserade

I butiksfönstren har det redan börjat pyntas inför 1:a advent. En kväll i förra veckan ringde en pojke på vår dörr som sålde saffran. Affärernas tidningshyllor börjar fyllas på med olika tidningar med advent- och julteman. Jo, nu är det inte långt kvar. Bara tre veckor. Jag brukar vara snabb med att vilja plocka fram stjärnor och stakar och börja pynta men den känslan har inte kommit än. För mig infinner sig den ordentligt när det är vitt på marken. Jag hoppas innerligt att det iallfall är frost när det är julskyltning den 1:a advent. När jag bodde hemma köpte vi redan gran till 1:a advent. Eftersom vi ofta åkte iväg direkt efter jul åkte granen snabbt ut, men då hann vi istället njuta av granen ända fram till jul. Jag kan inte riktigt smälta att jag sitter och skriver om advent och jul redan nu när jag tittar ut genom fönstret. Det är fortfarande krispigt höstljus. Jag vill att det ska vara så ett tag till. Men om du nu är sugen på att tjuvstarta så ta upp stakarna och damma av dom och kolla så att alla ljus fungerar. Jag slog på TV-4 nyhetsmorgon igår (tror jag) och då bakade dom med saffran. Här kommer det receptet. Spännande med mandelmjöl! Njut med gott samvete!

Sockerkaka med saffran och äpple
Ingredienser

250 g smör, rumstempererat
200 g socker
60 g äggulor
150 g ägg
175 g vispgrädde
90 g mandelmjöl
165 g lantvetemjöl el. vanligt vetemjöl
5 g bakpulver
10 g inlagd saffran (se nedan hur du gör)
3 fina äpplen

Gör så här

1. Vispa ihop smöret och sockret fluffigt.

2. Sikta över mjöl/mandelmjöl/bakpulvret över och blanda ihop med en slickepott.

3. Häll i äggulorna, ägg och grädden och fortsätt blanda försiktigt med slickepotten.

4. När smeten har blivit slät och fint, blanda in saffranen.

5. Häll smeten i 2 smörjade sockerkaksformar och baka på 175 grader i ungefär en timme.

Inlagd saffran: 

Detta behövs för inlagd saffran:

1 g pistillsaffran
30 g socker
30g mörk sprit, exempelvis kognac eller mörk rom. Jag körde på Calvados Boulard.

Smula saffranen lite lätt mellan fingrarna om du vill, jag behåller min hel! Annars mortla den lite i en mortel ihop med socker om du inte gillar att ha den hel. Blanda ihop socker, saffran och sprit i en väl rengord, gärna ångad, glasburk tills sockret löst sig. Sätt på locket. Förvara saffranen mörkt.

Bild från www.matochvanner.se