Citrusboost!

okt 27, 2016 | Frukost, Frukt, Vego

Är man en storfamilj (två vuxna och fyra barn) går det åt ganska många smörgåsar när man ska på utflykt. Tur att det finns så mycket gott bröd i butikerna. Varje barn fick önska pålägg och det blev allt från leverpastej till bara smör.

Samtidigt som mörkret infinner sig och träden börjar tappa alla löv brukar jag få sug efter c-vitamin och olika citrusfrukter. En perfekt dessert eller som ett mellanmål är dessa goda sallader som jag ger förslag på lite längre ner.

Citrussallad med keso

  • 2 blodgrape
  • 2 apelsiner
  • 2 msk hackade hasselnötter
  • 500 g keso

Gör så här:

Skala och skär blodgrapen i skinnfria klyftor. Skala och skär apelsinen i bitar. Blanda frukten i två skålar och strö över hasselnötterna. Toppa med cottage cheese.

Citrussallad med granatäpple
4 portioner
  • 2 apelsiner
  • 2 clementiner
  • 1 blod grapefrukt
  • 1 granatäpple
  • 1 msk flytande honung

Så här gör du

  1. Skär bort skalet på citrusfrukterna med en vass kniv och skär i skivor och dela i mindre bitar.
  2. Dela granatäpplet i mindre bitar med en vass kniv och pilla loss kärnorna.
  3. Lägg upp citrusfrukterna på ett fat. Garnera med granäpplekärnor och ringla över honung.
Ingredienser
Sörsyrlig dressing
  • 1 msk limesaften, färskpressad
  • 1,5 msk flytande honung
Karamelliserade nötter
  • 1/2 dl nötter t ex jordnötter, hasselnötter eller mandlar
  • 1 msk honung
  • 1 msk smör
Garnering
  • 1/2 kruka mynta
  • 1/2 dl granatäpplekärnor
  • 2 färska fikan i klyftor
  • st physalis
  • Skala apelsinerna med en vass kniv så att även det vita innanför skalet avlägsnas. Skär dem i fina skivor.
  1. Blanda ihop dressingen.
     
  2. Smält smör och honung i en stekpanna och rosta nötterna lätt tills de blir lite ”karamelliserade”.
     
  3. Lägg apelsinskivorna på ett vackert serveringsfat och häll över dressningen. Strö över kanel och finhackad mynta. Sprid de strimlade dadlarna över.
     
  4. Garnera med granatäpplekärnor, fikonklyftor och physalis (tag bort bladen).
     
  5. Strö över de karamelliserade nötterna strax innan serveringen.

    shutterstock_443118982