Allt-i-ett grytor! Ps. Kom ihåg salvian!

okt 23, 2013 | Okategoriserade

…är på tapeten. Vi vill gärna laga mat och det ska få ta tid, gärna flera timmar. Men helt ärligt så är det ju skönt ibland när maten står serverad lite tidigare. Lisa Lemke har kommit ut med en ny kokbok ”Allt i en gryta”.Jag är nyfiken på den och känner mig lockad av att köpa den. Det som lockar är att allt är i grytan. Jag behöver bara vänta på att den ska puttra klart, sen är det bara att hugga in. Behöver inte koka något tillbehör, mindre disk. Väldigt praktiskt med allt-i-ett helt enkelt. Jag tyckte det här receptet kändes spännande. Det tar ca 40 min att tillaga. Det är ju ingenting mot ett långkok. Kom igen nu, ut med dig och köp hem ett par fina fläskkotletter. Smaklig spis! Ps. Kom ihåg salvian!

Portioner: 4 portioner

Tid: 40 minuter

 

300 g morot
5 stjälkar selleri
2 små gula lökar
3 vitlöksklyftor
½ chili
4 fläskkotletter med ben
12 stora salviablad
8 tjocka skivor parmaskinka
olivolja
2 burkar krossade tomater (à ca
400 g)
3 dl torrt och oekat vitt vin
salt och peppar
ev ½ tsk strösocker
till servering:
gott bröd

 

Saltimbocca görs egentligen på kalvkött, men på fläskkotlett är det minst lika hoppa-in-i-munnen-gott och betydligt mer plånboksvänligt. Köp gärna parmaskinka över disk och be att få den skuren i lite tjockare skivor, cirka 1 millimeter.

1. Skala och tärna morötterna. Strimla sellerin. Skala och hacka lök och vitlök fint. Hacka även chilin fint. Krydda kotletterna med salt och peppar. Lägg tre salviablad på varje kotlett och linda in kotletterna med 2 skivor parmaskinka vardera.

2. Hetta upp olivoljan i en vid kastrull eller en stekpanna med höga kanter och bryn kotletterna på båda sidor. Ta upp kotletterna och lägg dem åt sidan. Fräs lök, vitlök och chili i samma panna tills löken är mjuk. Tillsätt morot och selleri och låt fräsa i ytterligare en kort stund. Rör ner krossade tomater och vin och låt koka i cirka 15 minuter utan lock. Rör om då och då under tiden. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite socker.

3. Lägg ner kotletterna i kastrullen och låt puttra under lock i cirka 15 minuter. Ös gärna kotletterna med vätskan några gånger under tiden. Servera tillsammans med ett gott bröd.

Lisa Lemke
ur ”Allt i en gryta” (Bonnier Fakta)

Foto: Magnus Carlsson.