Allt-i-ett köttfärslimpa!

jun 10, 2014 | Kött

Den här limpan är så enkel att göra och så god. När du skjutsat in den i ugnen kan du bara lägga dig i hängmattan och njuta medan den bakar klart i ugnen. När jag tar fram ett köttfärspaket är det som att att ta fram en magnet. Något av barnen kommer springande och vill gärna vara med och knåda och forma bullar eller limpa. Till den här rätten brukar jag oftast servera rårörda lingon, pressgurka och vitkålssallad. Enkelt och gott! Ps. Kanonpris på nötfärs i veckans annonsblad. Överraska med en riktig klassiker till middag. 

köttfärslimpa2

 

Köttfärslimpa Allt-i-ett ! Recept från Husmorsorna, Emma Hamberg och Anette Rosvall.

Du behöver: 4 msk ströbröd, 2 dl mjölk, 2 äggulor, 400 g nötfärs, 2 tsk salt, 1/2 finriven gul lök, 2 krm svartpeppar, en näve persilja, ca 1 msk soja till pensling.

Gottet runomkring: 8 potatisar i klyftor, 3 gula lökar i klyftor, 3 morötter i stavar, 2 msk smör, soja, salt och svartpeppar, lite socker, 1,5 dl köttbuljong.

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Häll strömbröd, mjölk och äggulor i en skål. Rör om ordentligt och låt det stå och svälla ett tag. Kör i resten (men spara lite av persiljan till garnering) och knåda till färsen ett par gånger så att allt blandas ordentligt. Nu ska du göra limpa! Ta fram en ugnsplåt med höga kanter och smörj den med lite smör. Forma limpan mitt på plåten och pensla den med soja. Lägg alla rotfrukter och löken runtomkring, så att limpan ligger och tronar i mitten. Salta, peppra, minisockra och stänk över lite soja. Rör om lite så att ingen blir utan de smarriga kryddorna. Ja, nu är det bara att stoppa in limpan i ugnen i 180 grader och låta den stå där knappt 1 timme. Efter halva tiden öser du på med buljongen. Ät det hela med rårörda lingon och pressgurka. Smaklig spis!