Allt-i-ett!

mar 22, 2017 | Gott och blandat, Kött

17474311_10155074235447673_1302732308_o

Biffar av olika slag går alltid hem hos stora och små i vår familj. Ibland smaksätter vi med ajvar, fårost eller goda kryddor. Men idag blev det klassiska biffar med ägg från våra egna höns, samt lite glutenfritt ströbröd, salt och peppar. Till det blev det rostad potatis och sötpotatis. Vi gillar kål i var familj och vitkål finns alltid på bordet. Vanligtvis precis som den är, gärna i stora bitar så käkarna får jobba lite. men idag hade vi även den är goda varianten som kan bli rätt mycket drag i om man gillar det. Smaklig spis!

Rostad potatis med biffar, allt-i-ett

Rostad potatis

Ett gäng potatisar och 1-2 sötpotatisar

olivolja

salt och peppar

Biffar

500 g blandfärs eller nötfärs

2 ägg

en näve ströbröd

salt och peppar

ev en skvätt vatten eller mjölk

Börja med att sätta på ugnen på 220 grader. Klyfta potatisen och skär östpotatisen i mindre bitar. Jag gillar att ha kvar skalet på bägge sorterna. Lägg potatisen på en plåt eller i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, salta och peppra. Låt den va inne ca 20-30 min.

Rör ihop allt till biffarna. Forma till lagom stora biffar. Stek i smör så de får yta. När alla är klara lägger du in dom i ugnen på plåten tillsammans med potatisen, när det är ca 5-10 min. Låt de bli bli klara i ugnen. Servera med den här goda salladen som hittar på recept nedan.

Dr Ehdins dundersallad (detta recept ger en rejäl sats som håller i kylskåpet)
Receptet kommer från Sanna Ehdin, ”Den självläkande människan”
 
1/2 vitkålshuvud
2 morötter
1 stor lök (jag använde röd)
250 g färsk spenat (går även bra med fryst)
1 dl rostade o hackade hasselnötter
1 citron, pressad saft
Dressing
4 vitlöksklyftor
1 1/2 dl olivolja
1 ägg
1 tsk havssalt
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1/4 tsk cayennepeppar
Strimla vitkålen ner i en stor bunke. Riv lök och morötter ner i bunken. Blanda ner spenat, hasselnötter och pressa citronen över.
Blanda sen dressingen genom att mixa vitlöksklyftorna med lite av oljan och knäck sedan ägget i. tillsätt resten av oljan genom att hälla ner lite i taget medan du mixar. Tillsätt sedan kryddorna och rör samman. Häll över grönsakerna och blanda ordentligt. Ställ in i kylen.
img_2972.jpg