Apelsinsallad med twist! Nyfiken!

apr 11, 2014 | Vego

Att avnjuta en god apelsin efter en skidtur eller en promenad är fantastiskt gott och ger mycket energi. När jag väntade mina barn hade jag sug efter apelsiner. Jag kunde lugnt äta 5 st på en dag. Idag är jag glad att det just vara apelsiner och inte wienerbröd. Idag bjuder jag på ett recept jag hittade på www.dn.se Den toppas med en liten twist! Ha en trevlig helg! PS. Kolla in apelsinerna i annonsbladet! Grymt bra pris! Passa på!

Bra att veta…Apelsin är en art i släkte citrusfrukter inom familj vinruteväxter. Det är ett litet, ständigt grönt träd med blad som har vingade skaft. Blommorna är stora, väldoftande och vita. Frukten/bäret (apelsinenen) är syrlig till söt och mycket C-vitaminrik. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar.

Växten anses härstamma från Kina och Bortre Indien och kom till Europa i slutet av 1400-talet (namnet från tyskans Apfelsine, apfel = äpple, Sina= Kina, förr kallat kinaäpple). Odlas främst i medelhavs­länderna, Syd- och Central­amerika, Florida, Kalifornien och Australien. De många apelsinsorterna kan indelas i blonda apelsiner (gult kött) och blodapelsiner (rosarött kött). Det finns även sura apelsiner, dvs. pomeranser.

Frukten, som skördas mogen, äts gärna naturell, eller används till marmelad och juice i stor omfattning. Fungerar ofta som smaksättare av mat eller i efterrätter och i likörer. Ytterskalet rivs och används som krydda. Från skilda delar av trädet framställs olika eteriska oljor. /www.spisa.nu

Apelsinsallad med dadlar och rostade valnötter

Portioner: 4 portioner, tid: 15 min

6 apelsiner

3 dl rostade valnötter

2 dl urkärnade dadlar

¾ dl ljus sirap eller honung

3 dl naturell yoghurt (10 %)

svartpeppar ur kvarn

1. Skala apelsinerna med kniv och skär dem i skivor. Bred ut dem på ett stort fat.

2. Grovhacka valnötterna och dadlarna och strö dem över apelsinskivorna. Ringla över hälften av sirapen.

3. Häll upp yoghurten i en skål och ringla över resten av sirapen.

4. Ta några varv med svartpepparkvarnen över både yoghurten och apelsinerna och servera.

tina-apelsin