Äppeltarte från Poulan

okt 19, 2021 | Bakning, Sött

Det här receptet är en favorit från Anna Bergenström, Äppeltarte från Poulan.

Du behöver till degen:

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker (se nedan hur du gör äkta vaniljsocker)
  • 1 medelstort ägg.
  • Till fyllningen behöver du:
  • 3 medelstora äpplen
  • 2-3 msk socker
  • ½ tsk kanel
  • 1 dl aprikosmarmelad + 2-3 msk vatten.
  • Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i tunt skivat smör, socker och vaniljsocker. Smula samman, tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop det hela. Forma degen till en platt rundel. Lägg den i en pajform (20-22 cm i diameter) och tryck ut degen med mjölad tumme så att det bildas en pajbotten. Förgrädda utan fyllning i 12 min. Tvätta och kärna ur äpplena under tiden – skala dem helst inte. Skär äpplena i halvor och därefter i tunna fina äppelskivor. Ta sedan ut den förgräddade pajen. Lägg på äppelskivorna i prydliga cirklar (eller, om det är bråttom, fördela äppelbitarna lite lagom slarvigt ovanpå pajdegen). Pudra till sist över socker och kanel. Grädda i ca 25 min. Höj ev värmen till 225 grader på slutet så att pajen får fin färg. Värm marmeladen i en liten kastrull, rör ner vattnet . Pensla blandningen över den färdiga pajen och låt den svalna. Servera med t.ex vispgrädde eller en liten klick crème fraîche!