Äpplen med italiensk maräng!

okt 7, 2015 | Bakning

Italiensk maräng låter så härligt, svårt och avancerat. Den är härligt söt och blir väldigt snygg när man bränner av den. Den ser ”svår” ut när det egentligen inte är så krångligt. Jag har hittat ett recept där man bakar av en äppelkaka och spritsar ut maräng och bränner av. Perfekt till helgens fika eller ett alternativ till en hösttårta när någon fyller år.

Lite olika maränger

Den vanligaste, ibland kallad schweizisk maräng, görs på mycket hårt ”slagna” äggvitor och socker. När äggvitan blivit så styv att toppar bildats då vispen lyfts upp vänds ytteligare socker i och ev smaksättare ner. Sedan spritsas eller breds den på en ugnsplåt, gärna smort bakplåtspapper.

* Italiensk maräng görs genom att man vispar ner kokt sockerlag i de hårt ”slagna” äggvitorna. Resultatet blir en maräng som är blank och tät i konsistensen, mindre spröd och luftigare än vanlig maräng. Italiensk maräng har längre hållbarhet och behåller volymen bättre när den blandas med andra ingredienser.

* Kokt maräng är ännu styvare. Den görs genom att man kraftigt vispar äggvita och socker över vattenbad- elvisp behövs. Kokt maräng kan blandas med vispad grädde och användas till exempelvis luftiga glassbomber. Info från den här sidan.

Ljuvlig äppel- & marängkaka

12 bitar

Kaka: 3,5 dl mjöl, 2,5 tsk bakpulver, en nypa salt, 2 tsk kanel, 0,5 tsk mald ingefära, 2 ägg, 1,5 dl farinsocker, 1,5 dl rapsolja, 3 äpplen, grovt rivna.

Maräng: 2 äggvitor, 1 nypa salt, 2 sl strösocker, 0,5 dl vatten.

Gör så här: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, kanel och ingefära i en skål. Vispa ihop ägg och farinsocker till en fluffig smet med elvisp eller för hand. Tillsätt oljan och mjölblandningen. Tillsätt äpplena och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord form på 22*22 cm. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt kakan svalna.

Maräng: Vispa äggvitor och salt till en fluffig smet. Blanda strösocker och vatten i en kastrull. Låt koka till blandningen når 121 grader. Häll ner sockerblandningen i en tunn stråle i äggvitesmeten under vispning. Vispa blandningen till en sval och fast maräng. Spritsa eller bred ut marängen över kakan och bränn av den med brännare eller i ugn. Receptet kommer från tidningen Land.

shutterstock_128459210 shutterstock_133342199