Är det dags för vårskriket nu?

apr 5, 2014 | Soppor, Vego

Med våren kommer nässlor och på nässlor kan man bränna sig och då kommer vårskriket av sig självt. Jag brukar plocka nässlor längs ladugårdarna hos mina svärföräldrar. Ett måste på våren enligt mig. Om du mot förmodan inte hittar nässlor kan du använda fryst spenat eller grönkål istället i den här soppan.

Nässelsoppa med pocherat ägg från www.alltommat.se

2 liter nyplockade späda nässlor eller 800 g fryst spenat eller grönkål                                   2 schalottenlökar                                                                                                                     1 liter vatten                                                                                                                             1 tsk +1 tsk salt                                                                                                                   11/2 msk smör                                                                                                                        2 msk vetemjöl                                                                                                                       2 hönsbuljongtärningar                                                                                                            1 dl vispgrädde                                                                                                                       2 krm mald muskotnöt                                                                                                            1 krm nymald svartpeppar

Pocherade ägg:

4 ägg                                                                                                                                        1 liter vatten                                                                                                                            1 msk ättiksprit (12%)                                                                                                           1/2 msk salt

Garnering:

Smörgåskrasse

Gör så här:

* Skölj och ansa nässlorna noga. Skala och finhacka löken.

* Koka upp hälften av vattnet och tillsätt 1 tsk salt. Lägg nässlorna och sjud dem i ca 5 min. Sila av och spara kokvattnet. Krama ur nässlorna och grovhacka dem.

* Smält smöret i en gryta. Fräs löken 2-3 min. Strö över mjölet och häll i nässelspadet under omrörning. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet.

* Tillsätt nässlor och grädde och låt sjuda 1-2 min. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med 1 tsk salt, muskot och peppar.

Ägg: Häll vatten, ättika, salt i en låg vid kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Knäck försiktigt ett ägg i taget i en kopp. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt och låt äggen försiktigt glida ner i vattnet. Sjud dem ca 3 min och ta sedan upp dem med en hålslev.

Servera nässelsoppan i skålar eller koppar tillsammans med de pocherade äggen. Toppa med lite finklippt krasse. Smaklig spis!

nässlor

 

Bild från www.wikipeida.se