Enklare och godare saft finns nog inte. Jag fick ett hett fläderblomstips av min svärmor. Jag var nämligen lite sent ute i år och var rädd att flädern blommat över. Men vi hade tur. Blommorna på det här stället precis vid havet blommade för fullt. Jag plockade 60 blommor för att kunna göra dubbelt recept. Sen blev det även ett dopp i havet. När jag kom hem gjorde jag efter det här receptet.
30 st fläderblomsklasar
3 st stora citroner
1.5 liter vatten
1.5 kg strösocker
50 g citronsyra
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)