Grapefrukt är en riktig hälsokick för ditt immunförsvar. Den ger vacker hy och innehåller många stärkande antioxidanter.
Jag gillar grapefrukt men glömmer faktiskt ofta bort den, konstigt med tanke på att den är så god och användbar. Jag har däremot nästan alltid någon citrusfrukt hemma, oftast är det citronen som finns till hands. Tänk att några droppar citron kan lyfta en hel rätt. Men idag är det grapefruktens dag och då tänkte jag bjuda på en tre-rätters meny med grapefrukten i fokus. Du kommer få avsluta kvällen med att ta hand om dina fötter. Hoppas du får en härlig dag med dina kompisar från fruktdisken!
Vi börjar med en god och enkel förrätt, Grapefrukt med gratinerad getost!
6 stycken
Ingredienser
- 6 st blodgrapefrukter
- 200-250 g getost
- Sätt ugnen på 250 grader och grillelement. Dela grapefrukten och skär loss fruktköttet från skalet. Strö smulad getost över grapefrukten.
- Gratinera högt upp i ugnen tills osten har smält och har fin färg.
Recept från www.mittkok.expressen.se
Vi fortsätter med en huvudrätt, Laxsallad med avokado, grapefrukt och pepparrotsdressing!
Du behöver: 400 g lax, varmrökt, kallrökt eller gravad. Sallad: 1 stor rödbeta, 1 morot, 1 bit rättika (ca 10 cm), 1 grapefrukt, 2 avokador, 1 hjärtsallad. Dressing: 2 msk pressad citron, 2 msk saft från grapefrukten, 2 msk olivolja, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 msk riven papparrot. Garnering: 1 msk riven pepparrot, 10 st korianderblad.
1. Bryt varmrökt lax i bitar/skär kallrökt eller gravad lax i tunna skivor.
2. Sallad: Skala och hyvla rödbetorna tunt på mandolin eller med osthyvel. Spola den i kallt vatten i några omgångar så att den inte färgar av sig längre. Skala och hyvla morot och rättika på samma sätt. Lägg dem i kallt vatten ca 5 min så blir de knaprigare.
3. Skala och skär grapefrukten i hinnfria klyftor, ta till vara 2 msk saft. Dela och kärna ur avokadon. Dra bort skalet och skär avokadon i klyftor.
4. Dressing: Blanda alla ingredienser. Pensla lite av dressingen på avokadon så att den inte blir missfärgad.
5. Bryt salladen i bitar och lägg på ett fat. Toppa med rotfrukter, avokado, grapefrukt och lax. Ringla över dressing och toppa med pepparrot och koriander.
Recept och bild från www.alltommat.se
Vi avslutar middagen med en lyxig dessert, Fryst grapefrukt- cheesecake med bär! Ett tips! Receptet är till 12 personer, även om du inte behöver använda alla cheesecakes på en gång är det perfekt att ha i frysen.
Du behöver till 12 pers: 15 st digestivkex, 75 g smör,smält, 2 msk strösocker, 1/2 tsk kanel. Fyllning: 1 st blodgrapefrukt, 200 g färskost, 3 st äggulor, 2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 2,5 dl vispgrädde. Garnering: 1 st blodgrapefrukt, 250 g hallon, 250 g björnbär.
1. Mixa kexen i matberedare och tillsätt smör, socker och kanel.
2. Fördela smulorna i 12 muffinspappersformar. Platta till smulorna i formarna.
3. Skölj grapefrukten noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät till ca 1 1/2 dl. Vispa ihop färskost, äggulor, socker och vaniljsocker. Rör ner grapefruktens skal och saft.
4. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Fördela smeten i formarna och frys 4-5 timmar.
5. Skala och skär ut hinnfria klyftor ur grapefrukten. Toppa cheesecaken med grapefrukt och bär.
Recept och bild från www.alltommat.se
Avsluta kvällen att ta hand om dina fötter!
Dina fötter förtjänar en citrusbehandling efter en utekväll eller en dag på stan. Tillsätt några deciliter grapefruktjuice i en balja med varmt vatten för att mjuka upp hälar och förhårdnader innan du filar fötterna med en fotfil. Använd gärna en grapefruktpeeling för att ytterligare sätta fart på blodcirkulationen och få bort döda hudceller.