Asiatisk lax i friterat rispapper!
- 300 g rå lax (typ salma)
- 1 grönt äpple (t ex Granny Smith)
- 1 msk ingefära, skalad och riven
- 0,5 msk sesamolja
- salt (efter smak)
- svartpeppar
- 4-5 blad rispapper
- 5 dl rapsolja (eller frityrolja)
- salt
- 0,5 dl sesamfrön
- 3 st salladslök
- En kruka färsk koriander
Gör såhär:
- Skär laxen i små tärningar om cirka 1 x 1 centimeter. Skala, kärna ur och finhacka äpplet. Skiva salladslöken i 0,5 cm stora bitar. Blanda samman lax, äpple, ingefära och sesamolja. Smaka av med salt och peppar. Låt vila i kylen.
- Mät upp oljan i en kastrull som du får plats med ett helt rispapper i. Värm upp oljan till 150–160 grader. Lägg i ett rispapper åt gången och titta på rent trolleri – vips så har du ett friterat rispapper på ett par sekunder – som ett stort rischips. Ta upp, lägg på hushållspapper, salta och bryt till cirka 7 x 7 centimeter stora bitar.
- Lägg sesamfrön i en panna och rosta dem på medelhög värme tills de har blivit gyllenbruna. Akta så att de inte bränns! Låt svalna på ett fat.
- Skeda upp tartaren på rispappersbitarna. Toppa med rostade sesamfrön och koriander.