Baka bröd på mandelmjöl!

jun 27, 2013 | Okategoriserade

Hemma på ön så besöker jag och mina barn ofta stränder, helst stenstränder. Vi älskar att leta efter stenar eller slipade glasbitar som vi samlar i glasburkar. När jag var liten så hade jag en förkärlek till stenåldern. Jag tyckte det var spännade med flintastenar som de gjorde smycken och vapen med. På stenstränderna där vi bor så finns det flinta. Jag blev helt överlycklig när jag hittade en sån sten för första gången. Sen att de kommer från ballast, eller barlast som det också heter såsom sten, sand, järntackor, slagg, tegel, flinta eller annat – som man lastade ett fartyg med för att förbättra stabiliteten. Fartyg som var olastade eller bara förde litet last försågs med ballast. Ballasten lossades i närheten av hamnar eller andra lastage- platser, innan man tog ombord den ”riktiga” lasten. För att inte ställa till problem för övrig sjöfart, så lossades ballasten vanligtvis på bestämda platser. Vissa ballastplatser är stora och kan t o m utgöra konstgjorda öar. Jag tror att en av stenstränderna vi hänger mycket på är säkert en sådan plats där man lossade ballasten. Nu åter till stenåldern. Ni har säkert har talas om ”Paleo” – stenålderskost. Jag är inte så insatt i exakt vad just den ”dieten” innebär mer än att man undvikar vetemjöl och dess kusiner samt mejeriprodukter. Jag tycker det är spännande med nya recept och testar gärna. Här kommer ett recept på mandelmjölsbröd som du kan äta om du undviker vetemjöl. Väldigt gott och mättande bröd som håller sig saftigt länge. Smaklig spis!

Du behöver till ett litet bröd

3 ägg
25 g smält smör eller ½ dl smält kokosolja
2 dl mandelmjöl
2 msk krossade linfrön
4 msk solroskärnor
1 dl lätt krossade valnötter

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mandelmjöl, linfrön, solroskärnor och valnötterna i en liten ugnsäkerform. Vispa äggen lätt i en bunke. Smält smöret och vispa ner det med äggen. Häll äggen och smöret över de torra ingredienserna och rör samman till en smet.Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter eller till ”brödet” fått en lätt gyllene färg. Dela i bitar och njut med lite smör, ost, tomat och en god kopp te!
Variera brödet med andra frön, nötter eller varför inte lite brödkryddor. Bara fantasin sätter gränser!
Receptet kommer från undervarttak.blogspot.se