Baka eller köp bullar till ”Kanelbullens dag” den 4 oktober!

okt 3, 2013 | Okategoriserade

Det är äppeltider och jag tycker det är kul att ta till vara på denna goda frukt. Jag och familjen var och plockade äpplen hos en god vän igår. Dessa äpplen ska bli must. Jag fick ett bra tips på äppelmos. Baka äppelhalvor i ugnen. Pressa sedan halvorna med en potatispress. Smaksätt med kanel eller vanilj. Vips så är moset klart. Frys in och ta fram vid behov. Gott och nyttigt eftersom inget socker behöver tillsättas.

Imorgon är det den 4 oktober och då firar hela Sverige ”Kanelbullens dag”.

I butikerna kan du antingen köpa 5 kanelbullar som du plockar själv för 20 kr. Eller så lyxar du till det och köper två lyxkanelbullar för 20 kr.

…Eller så bakar du dina egna kanelbullar med äppelfyllning.

Kanelbullar med äppelsmak

25 g jäst, 2,5 dl äpplejuice, 0,5 dl vit sirap, 1 tsk kardemumma, 2 krm salt, 8,5 dl vetemjöl, 75 g smör.

FYLLNING

50 g smör, 2 msk farinsocker, 0,5 msk kanel, 0,5 majsstärkelse, 0,5 dl äppelmos.

PENSLING

1 uppvispat ägg

GÖR SÅ HÄR

1. Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
2. Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till
utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
3. Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda ner äppelmoset.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kanske behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
5. Bred fyllningen på halva rektangeln på längden och vik över den ofyllda sidan.
Skär i cirka 2 centimeter breda remsor, dela dem på längden men låt dem hänga ihop högst upp. Vrid dem och forma en lös knut (det blir mindre kladdigt om man gör det på en tallrik med strösocker).
6. Låt jäsa övertäckt på bakplåtspappersklädd plåt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla försiktigt med ägg. Grädda mitt i ugnen 7–8
minuter.

Kanelbullar med äppelsmak Receptbild - Allt om Mat

Recept och bild kommer från www.alltommat.se