Bakade tomater med chèvre

sep 13, 2022 | Gott och blandat

När jag läste boken ”Je m’appelle Agneta” av Emma Hamberg var det som att jag befann mig i Frankrike med alla dess dofter och smaker. Helt plötsligt ropade någon MAMMA var jag tillbaka i verkligheten av dammråttor och pannkakor. Inget fel på det men jag ville verkligen tillbaka till den där känslan boken gav mig. Som tur är har Emma Hamberg skrivet kokboken ”Aug Pif” Franska Recept och små berättelser som jag varmt rekommenderar. Jag har redan testat några som blivit mina favoriter och här kommer ett som är gott att laga när det är tomatsäsong.

fyllda tomater_ugnen

4 personer

  • 6 bifftomater eller tomater av större sort, ta då några fler än 6 st
  • 400 g chorizo, gärna färsk
  • 1 citron, juice och zest
  • 1 tsk espelettepeppar (en slags chilipeppar) Smaksätt efter smak och önskad hetta)
  • 1 liten zucchini, riven
  • 1 liten aubergin, riven
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 1/2 dl kokt ris
  • 1 näve persilja, finhackad
  • 250 g chèvre, skuren i ca 12 bitar
  • 1/2 dl vatten
  • Olivolja

Gör så här:

  • Börja med att koka riset. Unde tiden lägger du den rivna zucchinin och auberginen i en skål, saltar och rör om och låter stå så de vattnar ur sig.
  • Dags att preppa tomaterna! Skär av locket på tomaterna, spara det och gröp försiktigt ur innanmätet. Släng tomatkärnorna, men själva tomatköttet hackar du och lägger åt sidan.
  • Stek den hackade löken och vitlöken mjukt i olivolja. Krama ur allt vatten ur zucchinin och auberginen och låt dem stekas tillsammans med löken. I med riset också! Krydda med salt, citronzest, citronjuice och chili.
  • Dra av stekpannan från värmen och sätt ugnen på 220°. Klipp upp korvarna i varsin ända och pressa ner färsen i grönsaksröran. Släng skinnen. Blanda runt ordentligt (Ja, du behöver nog blanda med händerna) och ner med hackad persilja.
  • Pytsa lite olja i botten på en ugnssäker form och ställ de rensade tomaterna däri. Fyll på lite röra i tomaterna., lägg ner en skiva chèvre i varje tomat, fyll tomaterna med ännu mer röra så mycket du bara kan ( ja, det ska bukta uppåt, snåla inte!), lägg ytterligare en skiva chèvre och överst tomatlocket. Ställ alla din fyllda tomater i ugnen med tomatlocken på, häll en halv deciliter vatten i botten på formen och låt dem gräddas där inne i ca 30 minuter. Ös lite av buljongen från formen över tomaterna, sänk värmen till 200° och låt dem stå i ugnen cirka en kvart till.
  • Ut med tomaterna, ös lite mer buljong över dem och servera med baguette och en blandsallad.
  • Receptet kommer från underbara Emma Hamberg. Följ henne gärna här
Fyllda tomater

Fyllda tomater Östenssons
Fyllda tomater med chevre