Smakrik kycklingrätt som lika god ljummen som kall. Barnen gillade det lika mycket som jag men dom önskade ännu mer ”sås”. Så nästa gång jag lagar den här kommer jag vara lite mer generös med ”såsen” Det här receptet kommer från Jennie Walldén som ni säkert sett både i tv-rutan och i sociala medier.
Ingredienser:
- 600 g kycklingfilé
Sås
- 1 dl chiliolja
Receptet på chilioljan hittar du här:
- 1 dl neutral matolja
- 6 klyftor vitlök, finhackade
- 4 salladslökar, finhackade
- 4-5 cm färsk ingefära, riven
- 2 msk chiliflakes
- 1 msk paprikapulver
Börja med att göra chilioljan. Värm oljan i en liten kastrull och lägg i vitlök och salladslök. Låt gå på medelvärme tills löken är mjuk och precis börjat få färg. Ta från värmen och lägg i ingefära, chiliflakes och paprikapulver. Rör om och ställ åt sidan.
Såsen
- 1 dl chilioljan som du gjorde ovan
- 5 msk japansk soja
- 2 msk svart risvinäger (eller balsamvinäger)
- 1 msk strösocker
- 1 gurka
- 4 salladslökar
Till servering
- 4 port jasminris, nykokt
- 1 tsk sichuanpeppar, eller en mindre mängd vitpeppar
- 1-2 msk Sesamfrön
- Rosta sichuanpepparn i torr panna i någon minut. Mortla till ett fint pulver. Rosta därefter sesamfröna i en torr panna. Ställ åt sidan.
- Koka kycklingfiléerna i vatten i ca 10-15 minuter, kontrollera att innertemperaturen är 70 grader. Låt svalna, lägg i kallt vatten om du vill snabba på kylningen.
- Banka kycklingen med en kavel och dela sedan med fingrarna till smala strimlor.
- Strimla gurka och skiva salladslök tunt.
- Blanda ihop alla ingredienser till såsen och rör om väl.
- Lägg kyckling och gurka i portionsskålar. Fördela såsen över. Strö på salladslök och sesamfrön samt sichuanpeppar. Rör om och servera med ris. Njut!