Barnen tror dom bor på hotell och att jag är deras servitris!

feb 11, 2014 | Okategoriserade

Efter en seg uppstigning idag satt äntligen alla barnen runt köksbordet och väntade på frukost. Vi har kommit in i en märklig morgonvana. Barnen tror dom bor på hotell och jag är deras servitris. Vilket betyder att jag serverar dom gröt och smörgås vid bordet. Dom har börjat med den fula ovanan att be mig hämta saker fast dom har egna ben som dom kan gå med. Och jag hämtar snällt vatten, mjölk, en macka till, ja allt vad det nu kan vara av den enkla anledningen att jag vill att dom blir mätta och att det blir en lugn frukoststund. Jag vet att det inte är någon bra vana men just nu funkar det. Nu kanske ni tror att jag springer runt som ett skållat troll och servar alla hela tiden, dygnet runt men så är det inte riktigt. Vid dagens andra måltider ser det annorlunda ut. Då hjälper dom till med maten, dukar och dukar av. Men vid frukosten är humöret och orken lite annorlunda. Då gäller det att hitta vanor som för stunden fungerar för att man ska få en så bra start som möjligt med fyra yrvakna barn som har olika morgonhumör. Idag var ingen sugen på gröt, dom vill ha falukorv istället. Ja, varför inte. Så dagens frukost bestod av stekt falukorv och sen avslutade dom med lite yoghurt, solrosfrön och varma hallon. Dom blev mätta och nöjda och blodsockret fann sig på rätt nivå. Om några veckor kanske det ser annorlunda ut. Vem vet, vi kanske har bytt roller. Då kanske det är dom som serverar mig.

Här kommer veckans recept som ni även finner i annonsbladet. Ett härligt recept som tar mig längst ut i skärgården. Smaklig spis!

Falukorv på sjömans vis!

Tid: 30 minuter

Ingredienser:

800 g Potatis

600 g Falukorv

2 Gula lökar

1 Lättöl

2 dl Vatten

2 Köttbuljongtärningar

2 Lagerblad

½ tsk Timjan

¼ Bit vitkål

1 Kruka färsk Dill

2 dl Creme fraiche

1-2 msk Dijonsenap beroende på styrka

Salt

Peppar

Gott knäckebröd

Gör så här:

A.      Skala potatis och lök och skär i centimeter tjocka skivor. Stek potatis och lök lätt i en gryta på låg värme i smör utan att de får färg.

B.      Häll på lättöl, vatten, buljongtärningar, lagerblad och timjan. Låt koka i 15 min under lock.

C.      Under tiden skär du vitkålen i grova bitar, falukorven i skivor som du sedan steker i smör och håller de varma tills grytan är klar. Blanda creme fraiche och senap till senapskrämen, smaka av med salt.

D.      När grytan kokat i 15 min lägger du i kålen och låter det koka ytterligare 5 min eller tills potatisen är klar. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner rikligt med dill som du plockat från krukan.

E.       Servera grytan med falukorven och senapskrämen.

sjöman

 

Bilderna kommer från boken Tattoos/ Henk Schiffmacher.