Barnens favoritsoppa!

okt 13, 2016 | Soppor

En av våra favoritsoppor som vi lagar när vi längtar till varma stränder är tom kha gai. Den värmer gott en blåsig höstkväll. Jag serverar den alltid med ris. Det blir mer matigt och mättar mer. Men det går självklart bra att äta soppan som den är. I min soppa har jag även i svamp, paprika och hela körsbärstomater. Det är bara att låta fantasin flöda och känna efter vad som skulle vara gott att stoppa i soppan. 

Tom kha gai från Tina Nordström

Du behöver

2 kycklingbröstfiléer

3 schalottenlökar

2 klyftor vitlök

1 röd chili

1 citrongräs

6 kaffir limeblad

1 ingefära

3 lime

2 burkar kokosmjölk (à 400 ml)

3 dl vatten

1,5 tsk salt

3 msk fisksås

1 knippe färsk koriander

olja till stekning

Gör så här

Skala löken och vitlöken och finhacka dem. Kärna ur och strimla chilin. Krossa citrongräset genom att banka på det med baksidan av ett tjockt knivskaft.

Skär kycklingen i grova strimlor eller bitar.

Häll olja i en stor kastrull och lägg i lök, vitlök, ingefära, chili, citrongräs och kaffir limeblad. Fräs det i 2 minuter, tills löken blir mjuk. 

Häll på kokosmjölk, vatten, limesaft, salt och fisksås i kastrullen och koka upp, låt sjuda i 5 minuter.

Lägg i kycklingen. Koka upp soppan igen, och sjud den i ca 10 minuter. 

Strö hackad koriander över den varma soppan och servera direkt i soppskålar.