Bjud in Danmark till fredagsmyset!

jan 31, 2014 | Okategoriserade

När TV-serien ”Bron” rullade på söndagarna satt jag klistrad i soffan och njöt med en kopp kokoste framför mig. Fem minuter bort i ett annan stuga satt även min väninna Linda och gjorde precis som jag, kokoste och ”Bron”. En liten ritual som vi börjat med och som kommer fortsätta när nästa danska serie visas. Jag är väldigt förtjust i danska TV-serier och ser alla som visas. Bron är en favorit, och som tur är tror jag en trea är på G. Jag och min vän längtar och vi har redan ett lager med kokoste som väntar. Men det är inte bara TV-serier som lockar från Danmark. Språket är härligt grötigt och det är lätt att bli kär när man hör någon prata danska. Jag minns vid ett tillfälle när jag var i Köpenhamn med min mamma och ena syster. Vi beställde in smørrebrød och varsin öl och den obligatoriska gammeldansken. Vi serverades delikata smørrebrød och ett normalstort glas öl. Gammeldansken däremot kom in i egen hög person i form av hela flaskan där vi fick förse oss själva. Lite mer danskt än svenskt. Nu när det är fredag tänkte jag bjuda på lite smarriga smørrebrød som fredagsmys!

Smørrebrød med ägg och tomat
Detta är en klassiker, som alla danskar uppskattar. Många barn får med sig en ägg- och tomatsmörgås i matlådan till skolan som lunch varje dag.
1 st, rågbröd, 0,5 msk smör, 1 ägg (hårdkokt), 1 tomat, 1 msk majonäs, 11/2 msk kryddkrasse.
Tillagning:
1. Halvera rågbrödet – i Danmark äter man gärna rågbrödskivorna i halve. Det anses mer lätthanterligt och aptitligt än en enda stor skiva, lastad med pålägg.
2. Bred rågbrödet med matfett.
Skiva ägg och tomat och varva ägg- och tomatskivor på tegelpannevis på brödet. Spritsa på en sträng majonnäs och strö över kryddkrasse.
recept.3571.460x345

Recept och bild kommer från www.alltommat.se

Smørrebrød
Antal portioner: 4
Ingredienser

Pumpernickel med ädelost: 
4 skivor pumpernickel
bordsmargarin
4 tjocka skivor ädelost
1/2 rödlök
4 äggulor
Lantbröd med biff Lindström:
200 g nötfärs
2 msk hackade inlagda rödbetor
2 msk hackad, brynt gul lök
1 msk hackad kapris
salt och malen vitpeppar
smör att steka i
4 skivor lantbröd
bordsmargarin
2 saltgurkor
Rågbröd med räkor och ägg: 
4 skivor rågbröd
160 g skalade färska räkor
1 hårdkokt ägg
4 tsk majonnäs
1/2 citron
dill

Gör så här

1. Pumpernickel med ädelost: Bre brödet med bordsmargarin. Lägg en tjock skiva ädelost på varje brödskiva. Placera några lökringar på varje. Knäck ägget, låt äggulan stanna i handen och vitan rinna ner mellan fingrarna. Lägg äggulan i lökringarna precis före servering.

2. Lantbröd med biff Lindström: Blanda samman nötfärs, rödbetor, lök och kapris och rör till en slät färs. Eventuellt kan lite vatten behöva tillsättas. Krydda färsen med salt och peppar, forma fyra runda biffar och bryn dem i smör. Låt kallna och lägg på lantbröd som bretts med bordsmargarin. Skär saltgurkorna i halvor på längden och servera till.

3. Bred rågbrödsskivorna med majonnäs. Fördela räkorna på. Skär ägget i klyftor, lägg en på varje smörgås och dekorera med dill. Skär citronen i fyra tunna klyftor och servera till.

ImageFiles-2009-01-26-image(1086)

 

Bild och recept från www.recept.nu