Bjud på Englands ”Korv med bröd”!

feb 16, 2014 | Okategoriserade

När jag tittar ut genom fönstret och upp mot himlen så får jag flashback från min tid när jag bodde i London. Där såg man sällan blå himmel. Det var mest klassiskt Londonväder, alltså regn. Men vad gör regn när man bodde i en av sina favoritstäder. Eftersom jag är lite av en matnörd så besökte jag givetvis många restauranger och insöp London så mycket jag bara kunde. En av de mest klassiska rätterna som man förknippar med England är nog ”Fish and Chips”. Bjud din granne, familj eller älskare på Englands svar på Sveriges ”korv med bröd”. Njut av att det regnar ute. Blunda, ta en tugga och låtsas att du är i London. Enjoy your meal!

Fish and chips

Den här engelska klassikern är farligt god! Servera den i tidningspapper för att få den rätta känslan. Bild och recept från www.recept.nu

Antal portioner: 4
Färdigt på: 50 min
Ingredienser

600 g filé av vit fast fisk, skuren i 12 jämnstora bitar (t ex torsk, kolja eller gös)
4 bakpotatisar, skalade

Frityrsmet:

1 tsk bakpulver
1 msk maizena
2 dl vetemjöl
saften av två limefrukter
1 dl öl
2 dillkvistar
salt och peppar
3 dl olja till fritering
tidningspapper till serveringen

Gör så här

1. Blanda nästan allt vetemjöl (ta undan lite att vända fiskbitarna i), maizena och bakpulver i en skål.

2. Finhacka dillen och blanda med öl och limesaft.

3. Häll försiktigt ner ölblandningen i mjölblandningen. Salta och peppra. Rör om och låt svälla i 20 minuter innan fritering.

4. Skär potatisarna på längden i jämna, centimetertjocka skivor och sen till 1/2 centimeter tjocka stavar.

5. Hetta upp oljan till 160 grader i en kastrull med höga kanter.

6. Vänd varje fiskbit först i mjöl och sedan i smeten. Fritera dem gyllenbruna, cirka 5-7 minuter.

7. Upprepa samma procedur med potatisen.

8. Servera, helst i en strut av tidningspapper, tillsammans med aioli och citron.

ImageFiles-2010-01-26-image