Matinspiration från Östenssons varje vecka!

Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.

Kategorier

Chips med löjrom

Chips med löjrom

Godaste och kanske det snabbaste tilltugget att servera. Servera med ett gott bubbel. Det alkoholfria alternativet Rikard Juhlin passar bra till chipsen. Du behöver: 1 chipspåse, gärna lantchips1 liten burk creme fraiche, vispad1 liten rödlök, fint hackad1 burk...

Linsgryta med sötpotatis

Linsgryta med sötpotatis

Flytta ut köket och njut av frukost, lunch eller middag ute i naturen. Det smakar alltid bättre att äta utomhus. Det här receptet är perfekt att förbereda hemma och värma på under utflykten. När degen hemma och baka ut på plats. Smaklig spis! 4 port 1 gul lök1...

GT utan gin

GT utan gin

Fira internationella Gin & Tonic dagen med en frisk GT UTAN gin. Den här är riktigt bra. Det krävs lite förberedelser men det är det lätt värt. Du behöver till en GT1 rågad matsked enbär (finns i kryddhyllan)1/2 dl vatten1 msk råsocker2 tsk färsk...

Muffins till halloween

Muffins till halloween

I halloweentider kan man ta ut svängarna när det kommer till dekoration av både mat och bakverk, men framför allt desserter och sötsaker. Det behöver inte se osmakligt ut bara för att det är halloween. Men det är alltid kul med en twist. Testa de här goda muffinsarna...

Pumpa med blommor

Pumpa med blommor

Lys upp höstmörkret med en pumpa dekorerad med blommor. En "snällare" pumpa som är mindre läskig och som är lika fin inne som ute. Bra sätt att ta tillvara på de sista blommorna innan frosten kommer. Titta på filmen hur man gör....

Crack bread med ost & vitlök

Crack bread med ost & vitlök

Det här brödet är klassikt och galet gott att äta direkt från plåten eller om du kan vänta servera till soppan. Godast är om brödet fortfarande är varmt när det serveras. Du behöver till ett bröd 1 limpa , långfranska, lantbröd eller levain1 pressad/riven...

Räkmackans dag!

Räkmackans dag!

Mitt första räkminne är från tidig barndom och från räkaktion i Smögen där fiskargubbarna står i sina hängslebyxor av galon och gigantiska stövlar. En står och pratar snabbt som tusan och sköter klubban medan andra ropar in räkor. Mellan buden hinner de äta en och...

Kanelbullekaka med brynt smör!

Kanelbullekaka med brynt smör!

Har du torra kanelbullar som du inte vill slänga. Då tipsade min dotter om kakan Benjamin Ingrosso gjorde i ett av hans program. Den hade jag missat men jag blev nyfiken och ville testa såklart. En perfekt form att göra kakan i är ugnsformen från Kockums Jernverk. En...

Kesofrutti med jordgubbar

Kesofrutti med jordgubbar

Perfekt att ha redo i kylen till frukost eller mellanmål. Byt ut jordgubbarna till apelsin när det vankas dessert till julen. 500 g Keso4 msk grädde225 g jordgubbar4 msk socker4 msk flytande honung1 st ekologisk citron, tvättad 1. Blanda keso med ovispad grädde. 2....

Morotskaka

Morotskaka

En klassiker som är läcker att göra året runt men speciellt på hösten då det är säsong för rotfrukter. Variera kakan med att ta hälften rödbeta/morot för den vackra färgens skull. Du behöver: 3 ekologiska ägg3 dl strösocker3 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker3 tsk...

Tunnbröd med ost

Tunnbröd med ost

Tunnbröd med ost. Försvinnande gott! Ät direkt eller njut till en god soppa. Tunnbröd med ost Ingredienser: 50 g smör 5 dl mjölk 1-2 nävar havregryn 12,5 g jäst 0,5 tsk salt 1 msk honung 0,25 tsk hjorthornssalt ca 9 dl vetemjöl En näve riven valfri ost, perfekt om du...

Viltburgare med västerbottenost

Viltburgare med västerbottenost

Njut av hösten och tillaga en burgare med viltkött, karamelliserad lök, västerbottenost och coleslaw med lingon. 500 g älgfärs eller annan viltfärs1 nypa salt1 msk smör4 msk ost, riven, lagrad1 knippe Timjan, färsk4 st vitlöksklyfta(or)Några drag med...

Gör egen aioli

Gör egen aioli

Aioli på nolltid med hjälp av en stavmixer. Servera gärna med rökta räkor eller något annat gott. Ingredienser 1 ägg 2 dl rapsolja 1 vitlöksklyfta Salt & peppar 1 tsk vitvinsvinäger eller en skvätt citron Gör såhär: Ta  fram en hög smal bunke eller glasburk....

Pasta med gorgonzola

Pasta med gorgonzola

Vill du ha middag på några minuter så är det här middagen för dig. Så gott och enkelt. PASTA MED GORGONZOLA & VALNÖTTER 500 g Fettucine 70 g valnötter grovt hackade 150 g gorgonzola i grova bitar 2 msk bladpersilja hackad 4 msk olivolja salt & peppar Gör...

Kanelbullecroissant

Kanelbullecroissant

Fira kanelbullens dag med att göra en kanelbulle på färdig croissantdeg. Supergott och väldigt enkelt. Lyxa till det med att göra frosting till bullarna. Ingredienser till kanelbullar gjorde på färdig croissantdeg Färdig croissantdeg Fyllning till kanelbullar 24 st...

Pumpabröd till Halloween

Pumpabröd till Halloween

Hur gulliga är inte de här små bröden som är formade som pumpor. De gick åt som smör i solsken och barnens älskade dom. Jag färgsatte med gurkmeja men du kan lika gärna göra pumporna på saffransdeg om du gillar det och vill flörta lite med julen så här i...

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon

Grytornas gryta. En riktig klassiker som smakar extra gott på hösten när det börjar bli kyligare ute. Bjud hemma vännerna och bjud på en härlig höstmiddag. Ingredienser 1,5 kg högrev30 g smör1,5 msk vetemjöl200-300 g rökt...

Affogato – Enkel kaffedessert

Affogato – Enkel kaffedessert

Har du vaniljglass och kaffe hemma är det här en given dessert. Eftersom jag inte har någon espressobryggare hemma så rymde jag extra starkt kaffe i min bryggare. Jag smaksatte kaffet med lite vaniljsocker. Servera gärna med en god biscotti. Ingredienser: 2 dl starkt...

Rårörda lingon

Rårörda lingon

Bara två ingredienser. Det är gott till så smycket. Ugnspannkaka, köttbullar, kroppkakor... Rårörda lingon Ingredienser 250 g frysta lingon1,5 dl strösocker Gör såhär: Blanda de något tinade lingonen med sockret. Låt stå minst 20 minuter men helst i kylskåp över...

Korvgryta Allt-i-ett

Korvgryta Allt-i-ett

https://youtu.be/NjAbO_27li8 Ganska ofta behöver middagen stå på bordet innan man knappt hunnit innanför dörren med ett gäng hungriga ungar. Jag fick tips om den här rätten från min svägerska. Sagt och gjort så gick den galet snabbt att sno ihop och dessutom en...

Yoghurtbräck med nötter & bär

Yoghurtbräck med nötter & bär

Frysta yoghurtbräck med nötter & bär. Ett perfekt mellanmål att ha redo i frysen. Variera toppingen efter vad du har hemma. Frysta yoghurtbräck med nötter & bär Ingredienser2-3 dl grekisk youghurt eller turkisk2 msk flytande honung½ – 1 dl nötter och...

Träffa vår matinspiratör, Lina!

Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.

 

Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!

Lina bloggen