Matinspiration från Östenssons varje vecka!

Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.

Kategorier

Granola

Granola

Jag älskar frukost och just nu är jag inne i en period då granola finns på vårt frukostbord. Gott och enkelt eftersom jag tar vad som finns hemma. Jag gillar att äta den med extra tjock yoghurt och gärna några bär. Testa du med : ) Granola 10 dl havregryn 1 dl linfrön...

Halloumipytt

Halloumipytt

Middag för många där du antingen lagar till pytten i ugnen på en plåt eller använd en muurikka och flytta ut matlagningen. Vi var 16 personer under en middag och då gjorde jag receptet x 4. Det blev några matlådor över men vilket bara är positivt när det finns barn...

Vaniljbullar

Vaniljbullar

Saftiga bullar med vaniljfyllning. Baka många och fyll frysen för fikastunder som väntar. ca 40 bullar 150 g smör 15 dl vetemjöl 1 dl strösocker 3 krm salt 50 g jäst 5 dl mjölk 1 msk mortlad kardemummakärnor Fyllning 200 g smör, rumstempererat 1 dl strösocker 2 msk...

Svalkande grön soppa

Svalkande grön soppa

Servera den här goda och fräscha soppan på buffébordet tillsammans med kräftorna. Det är gott inslag. Jag rekommenderar att man serverar en mindre portion i glas om det är buffé. Annars passar fint som en mindre förrätt eller som en lättare lunch.    Soppa till...

Västerbottensgömma!

Västerbottensgömma!

Det här receptet är trevligt att göra oavsett om man är ett litet eller stort sällskap. "Gömman" fungerar utmärkt att servera kall som ljummen. Jag gjorde mina i vanliga muffinsformar, det funkade bra men de var svåra att få ur. I receptet tipsar de om att grädda dom...

Ingefärsglacerad kyckling

Ingefärsglacerad kyckling

Snabblagad kycklingrätt som går hem hos stora och små. Kul att servera och äta i salladsblad. Förbered gärna genom att lägga kycklingen i marinad så är den bara att steka på när det är dags. Det tar bara några minuter tills kycklingen är genomstekt. Smaklig spis!...

Melon med serranoskinka

Melon med serranoskinka

Somrigare blir det inte. Ät som det är eller som tillbehör. Ljuvligt gott med salt och sött en varm sommardag. Du behöver: 1 melon cantaloupe, skuren i klyftor eller båtar, ta bort kärnorna Ett gäng tunna skivor serranoskinka Lägg upp melonen på fat och lägg...

Hummus

Hummus

Hummus är en röra som är bra på så många sätt och dessutom väldigt god och mättande. Jag fyller gärna en burk och tar med mig på stranden. Perfekt att fylla en macka med eller som dipp till pitabrödet. Testa du med! 1 skål hummus500 g kokta kikärtor4...

Örtagårdssås

Örtagårdssås

Sommaren är här och vi sitter gärna ute och äter middag och njuter av solens varma strålar innan den går ner. En av mina absoluta favoritsåser är den ni finner nedan. En sås från Anna Bergenström. I mina ögon och smak en klassiker. Den passar bra till rökt fisk, rökt...

Vattenmelon jello

Vattenmelon jello

Gillar du jello är det här ett kul recept att göra i sommar. Svalka dig med dallrande vattenmelon. Tips för dig över 20 år. Om du vill kan du spetsa till den starkare dryck. Du behöver: En vattenmelon (jag använder en mini vattenmelon i mittrecept. En halva gav ca 9...

Smördegspizza

Smördegspizza

Härlig smördegspizza som får mig att drömma mig bort till en varm sommardag med härliga vänner. Men den är lika god vare sig det är sommar eller vinter, varm som kall. Ingredienser: 1 förp smördeg 1 burk crème fraîche 1 förp Västerbottensost, riven 5-7 saltgurkor...

Guacamole på gröna ärtor

Guacamole på gröna ärtor

Har du ingen avokado hemma till guacan men frysta ärtor då har du förmodligen räddat fredagstacosen. En gott alternativ till den klassiska röran. Sött, salt och surt. Kan det blir mycket bättre. Smakerna gifter sig väldigt bra. Servera till tacosen, hamburgaren, fyll...

Rabarberpaj på smördeg

Rabarberpaj på smördeg

Testa den senaste trenden på Tik Tok. Uppochnervänd rabarberpaj på smördeg. Lika god varm som kall. Ät den som den är eller servera med vaniljvisp, grädde eller glass. Testa även att stör över lite mortlad kardemumma. Ingredienser till sex smördegsbitar På en rulle...

Hög tårtbotten

Hög tårtbotten

Fira nationaldagen med en härlig tårta. Baka den själv eller ta genvägen och köp färdiga bottnar och fyll med din favoritfyllning och toppa med färska jordgubbar och bär. Här kommer ett recept på en hög tårtbotten som är riktigt bra. Recept tårtbotten 4 ägg 2,5 dl...

Snabb mangoglass

Snabb mangoglass

Mixa ihop den här snabba glassen som bara är på två ingredienser. Toppa den gärna med lite rostade kokosflingor eller chiafrön för lite mer crunch. Gillar du hetta är det gott att strö lite chiliflakes på glassen. Lika gott till efterrätt som till frukost en varm...

Shandy – Läskande öldrink

Shandy – Läskande öldrink

Läskande öldrink med frisk smak av citrus som är perfekt för den som vill ha en svagare drink eftersom man blandar hälften öl hälften läsk. Men i det är receptet är den helt utan alkohol. Gillar du ingefära kan du byta ut läsken mot Ginger Joe. Du behöver till 4...

Chokladkräm på keso

Chokladkräm på keso

Proteinrik chokladkräm som du gör på keso och toppar med nötter och bär. Lägg den i frysen en stund så har en god chokladglass. Du behöver 250 g keso 2 msk kakao 1 banan ev en gnutta vaniljpulver Toppa med hackade valfria nötter, chiafrön, hallon, bananskivor, honung...

Spagetti med tomat & oliv

Spagetti med tomat & oliv

Det här receptet har vi lagat många gånger hemma hos oss. En favorit hos barnen och deras vänner. Testa du med! Receptet kommer från Jamie Olivers kokbok "Den nakna kockens återkomst". Enkelt men så gott! Perfekt till vardagen när middagen behöver stå snabbt på bord...

Maskrossaft

Maskrossaft

Läskande saft i sommar. Kul att göra saft på en blomma som många ser som ogräs. Sätt barnen på att plocka blommor och sen är det bara att koka saften och vips är den klar. Smidigare blir det inte. Det här receptet kommer från My Feldt. Ingredienser till ca 1 liter...

Shopska sallad

Shopska sallad

Traditionell salladsrätt som ursprungligen kommer från Bulgarien. Den påminner mycket om den grekiska salladen men i den här adderar du till paprika och river fetaosten. Perfekt att servera varma sommardagar. Ingredienser 4 portioner 4 st stora tomater eller ett gäng...

Träffa vår matinspiratör, Lina!

Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.

 

Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!

Lina bloggen