Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Ägghalvor med brynt smör
Ägghalvans dag. Lika gott med ägg på en knäckemacka som tillbehör på en buffé eller till brunchen. Här kommer ett recept jag hittade på Elle Mat & Vin. Jag serverade äggen under en av påskens dagar. Ingredienser till 4 portioner 4 hårdkokta ägg25 g smör1 msk...
Jordnötskakor
Jag fastande för att det bara är tre ingredienser. Jag toppa kakan med smält choklad och grovt hackade salta jordnötter. Den kombon blev väldigt god. Sött och salt! Receptet kommer från Fixa Själv. Ingredienser: Du behöver till ca 10-15 kakor beroende på storlek 2,5...
Alpmuffins med ost & skinka!
Lyxig frukost eller matigare mellanmål. Testa! Alpmuffins med ost & skinka Ingredienser för ca 12 st - ca 30 minuter 2 ägg 5 dl vetemjöl 2 tsk bakpulver 2 dl mjölk 100 g gruyèreost, i stavar 100 g bayonneskinka, tärnad 1/2 tsk salt 1 dl raps- eller matolja ca 12...
Ballerinakakor
Fira nutelladagen med att baka ballerinakakor. Inte alls svårt som man kanske kan tro. Försvinnande goda. Ingredienser: 3 dl vetemjöl 0,5 dl florsocker 2 tsk vaniljsocker 125 g smör 1 msk vatten 2 msk kakao Fyllning 100 g mjölkchoklad 100 g choklad- och hasselnötskräm...
Krämig morotssoppa
Värm dig med en krämig morotssoppa. Gör gärna dubbel mängd så har du till matlådor. Tips! Toppa gärna soppan med knaperstekt bacon, fetaost, rostade nöter och frön. Ingredienser: 1 kg morot 1 gul lök 5 cm färsk ingefära 2 vitlöksklyftor 3 msk olja till stekning 2 msk...
Bagel med god fyllning
En matig bagel är riktigt gott att servera till helgfrukosten eller som ett tillbehör till sopplunchen. En klassiker som jag gillar är bagel med färskost, kallrökt lax, rödlök och dill. Här kommer ett annat recept som jag gillade jättemycket, inspireras av...
Bananbröd
Ta tillvara på bananer genom att göra ett gott bröd. Gott att äta som det är eller rosta en skiva och toppa med en god ost eller varför inte jordnötssmör och lite skivad banan. Ingredienser till ett bröd 3 + 1 banan 1 1/4 dl kokosolja, smält 1 1/2 dl kokossocker 3 Ägg...
Semmelpizza
Fettisdagen närmar sig. Den klassiska semlan är alltid god men det är alltid kul att testa nya varianter. Den här pizzan kommer nog serveras fler gånger för den blev riktigt bra. Nu testade jag med tunn pizzadeg. Gillar du mer bröd tror jag en tjockare färdig pizzadeg...
Tonfiskröra
Tonfiskröra på en rostad macka fick bli lunch för några dagar sedan. Så gott och mättande. Har du tid kläm ihop mackan i ett våffeljärn. Alltid gott med toast fylld med god tonfiskröra. Tonfiskröra Ingredienser: 1/2 rödlök om det är stor 1 burk tonfisk, i vatten 4 msk...
Gör eget ströbröd på knäcke
Har du små knäckebrödsbitar som ligger och skramlar. Spara dessa och mixa till eget ströbröd. Du kan även göra ströbröd på mjukt bröd. Torka brödbitarna i ugnen på 70 grader i ca 1 timme. Riv sedan brödet på ett rivjärn eller använd morteln. Du behöver: Mixer eller...
Langos
Langos förknippar jag med festivalmat. Dröm dig bort till sommarens festivaler och servera langos till middagen. Gott till middag eller som snacks till drinken. Ingredienser till 8 stora eller ett gäng små langos 1 kokt mjölig medelstor potatis 1,5 dl...
Glass med karamelliserade popcorn
Har du popcorn över från popcorndagen. Vi älskar popcorn. Det är som trolleri när de små gula majskornen poppar upp till fina molnlika former. Min dotter fick en popcornmaskin en födelsedag så den poppar vi våra popcorn i och då ser man hela processen vilket barnen...
Veckosallad till många
För en barnfamilj vill man helst att middagen ska stå lagad på bordet men det är den sällan. Men att ha en sallad klar i kylen som räcker länge är guld värt. Bara att ta fram och lägga upp i en skål och klar att servera. Mina barn älskar den här salladen och du kan...
Rårakor som snacks
En klassiker som är försvinnande god. Variera storlek beroende på om det är en varmrätt eller som snacks till drinken. Lätta att förbereda. Stek dom i förväg och värm sedan på dom i ugnen strax innan servering. Servera gärna med ett glas gott bubbel med eller utan...
Marmorerade dammsugare
En dag värd att fira är marsipanens dag, och det firas med dammsugare. Vet du vad skillnaden mellan mandelmassa och marsipan är? Mandelmassa består av 50 procent mald mandel och 50 procent socker. Mandelmassa används till bakverk som till exempel semlor. Marsipan...
Ärtsoppa på gröna ärtor
Kylan håller i sig och då passar en soppa fint till middag. Igår blev jag bjuden på den härlig grön ärtsoppa som toppades med parmesan, knaperstekt bacon och crème fraîche. Rekommenderas varmt! CRÈME NINON med tillbehör 600 g frysta ärtor 1 msk smör 1 st gul lök 8...
Kaffedrink med kaffekräm
Trots vinter kanske du vill svalka dig med en krämig kaffedrink eller drömma dig bort till en varmdag. Till ca 4 drinkar behöver du (men det beror på hur mycket kräm du toppar drinken med) 1 dl snabbkaffe 1 dl strösocker 1 dl kokhett vatten Gör såhär: Lägg alla...
Kycklingquesadillas
En lättare lunch att äta utomhus. Supergott! Perfekt att preppa allt hemma för att sen tillaga över öppen eld utomhus. 4 portioner Du behöver: 500 g kycklingbröstfilé1 ½ msk olivolja1 tsk torkad rosmarinSalt, peppar100 g färsk grönkål8 majstortillas4 msk grön pesto150...
Ugnsbakad risgrynsgröt
Varför har jag inte tillagat gröt på det här sättet tidigare? Man behöver inte oroa sig att gröten bränner fast i kastrullen utan kan i lugn och ro ägna sig åt något annat trevligt. Mina barn gav gröten högsta betyg och tyckte den var den godaste de ätit. Ugnsbakad...
Finsk kålrotslåda
Kål till jul i alla dess former. Den här är god att äta innan, under och efter jul. Ingredienser till en form, ca 4-6 pers Grötbas 1 1/2 dl rundkornigt grötris 2 dl vatten 1 nypa salt 6 dl mjölk Fyllning 3 ägg 1 dl mörk sirap 250 g grovt riven kålrot 1 tsk salt 1 krm...
Dumleklubbor
Kul godis att göra till jul och en fin present att ge bort istället för en blomma. Ingredienser: 1 dl strösocker1 dl vispgrädde1 dl ljus sirap30 g smör Topping:150g ljus choklad1 tsk kokosoljaPinnarGör så här:Lägg socker, grädde, sirap och smör i en gryta, använd en...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.
Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!
