Matinspiration från Östenssons varje vecka!

Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.

Kategorier

Oumph, oumph!

Innan jag fick barn så valde jag bort allt kött. Min kropp gillade mer grönt och på den linjen körde jag i flera år. Men efter andra barnet så fick jag cravings efter blodiga biffar och då kunde jag inte stå emot kroppens sug så från 2007 äter jag kött. Om du väljer...

Perfekta vardagssoppan!

Trots att julen är nära och jag mest vill äta lussebullar och baka pepparkakor så är det gott med en värmande och stärkande med en soppa. En ingrediens jag nästan alltid har hemma i skafferiet är linser. En perfekt grund till soppa eller gryta. Mättande och gott....

Adventspizza!

På resande fot och långt ifrån ett kök blev det en pizza och en alkoholfri öl till middag tillsammans med Carolina. Vi laddar inför en Crossfittävling som äger rum imorgon. Då är pizza den bästa uppladdningen alla gånger. Men är du nära ett kök kan du enkelt göra...

Pepparkaksvåfflor!

I början av veckan hade jag glädjen att få bjudas på glöggmys. Alltså dricka glögg och äta gott. En god vän till mig som driver en cateringfirma, Äpplen och Päron hade lagat alla goda tillbehör. Kommande veckor kommer jag dela med mig av inspirationen jag fick. Idag...

Snabbinlagd gurka!

Jag har en son som gillar att hänga i köket med mig när jag lagar mat. Han gillar inlagda grönsaker. Han vill gärna ha snabbpicklad rödlök på sin knäckemacka, inlagd gurka eller rödbeta till köttbullarna. Det är förmodligen syran och sötman han gillar. Det är kul med...

Gotlands nationalrätt!

Jag vet att det finns två läger. Den ena som säger att lamm är Gotlands nationalrätt, och visst det kan jag hålla med om. Men då kan det andra lägret få hylla saffranspannkakan som Gotlands nationaldessert. Jag blev serverad den första gången på ett bröllop när jag va...

Sockerbagare i huset!

Det är underbart när barnen vill baka eller laga mat och testa sig fram i köket. Idag blev det bakning efter skolan som resulterade i kolakakor, freestylade chokladbollar som fick frysas in för smeten var för lös och sockerkaka. Fredagsmyset och lördagsgodiset hade...

Proteinrik glass!

Proteinrik glass!

Är du glassugen trots att det är höst och snart första advent. Här kommer ett nyttigt tips lagom till helgen! Supergod, enkel och nyttig glass gjord på kvarg som du kan göra både som ett mellanmål eller en nyttig dessert! Proteinrik glass som till alla som älskar...

Bananpannkaka!

 Funderar du på vad du ska äta till frukost imorgon kan jag varmt rekommendera bananpannkakor. Jag steker en omgång varje morgon till mina ena son som älskar dessa pannkisar. Han verkar aldrig tröttna för i land slinker de även ner som mellis efter skolan. De är...

Fars dag med vanligt helgkaos!

Idag firar vi alla pappor lite extra. Och tänker extra på dom som inte finns bland oss längre. Det har varit en fartfylld dag med lagom frukostkaos där alla verkar ha olika tider att äta på. Det blir lätt så när man har allt från en pre-tonåring i huset till pigg...

Chokladhus till Fars dag!

Samtidigt som snön landade hos oss plockades det snabbt fram tomtedräkter och det har redan hunnits med att baka pepparkakor två gånger. Vi river av att göra alla juliga ting innan snön smälter bort. Det kommer säkert bli luciatåg i helgen om jag känner mina barn...

Frukt i middagsmaten!

För vissa är frukt i mat något otänkbart. Men jag älskar frukt i alla dess former och i kombinationer som på pappret kan se konstigt ut men som är riktigt gott. Äpple i vitkålssallad, banan och ananas på pizza, toppa salladen med hallon och blåbär, ja listan kan göras...

Kladdkaka – glutenfri!

Det finns dagar till allt. Är det inte räkmackans dag så är det kladdkakans dag som det är idag. Det är en trevlig dag att fira om man tycker om kladdkaka. Jag gillar klassisk kladdkaka men jag gillar "raw" kladdkaka snäppet mer. Det kan ha att göra med att min mage...

Bullarna och jag har inte rätt kemi!

Jag känner många som är fantastiskt bra på att baka bullar och som har ett "hemligt" recept de använder. Bullarna är lika perfekta varje gång.  När jag bakar bullar får jag alltid börja med att leta upp ett recept för jag kommer aldrig ihåg vilket jag använde...

Dannys veggogryta är ”Så mycket bättre”!

Grytornas tid är kommen. Det är bara att ta vad du har hemma i kylen så brukar det bli en bra gryta. Jag har en favorit som jag gör minst en gång i månaden (väldigt ofta för att vara mig). Det är en veggogryta där grunden är morötter. Det är ju perfekt eftersom...

Bus eller godis idag eller på fredag?

Idag är det den 31 oktober och i USA firar man Halloween just idag. Det kan hända att det även knackar på din dörr och söta små monster frågar "bus eller godis". Då är det bäst att ha en laddning godis hemma för annars riskerar man att få ägg på husväggen och det vill...

Har jag missat Halloween?

I år råder det förvirring bland barnen när det gäller "bus eller godis". I fredags var jag i Göteborg på besök och där var det flera som var utklädda på stan. Det sägs att det är "bus" på fredagen och "ljus" på lördagen. Men vilken fredag och lördag? Jag klädde själv...

Så mycket bättre med stuvade makaroner!

När äldsta sonen önskar stuvade makaroner och falukorv till middag så är det klart jag ställer upp. Det känns väldigt exotiskt att göra stuvade makaroner eftersom jag gör det så sällan. Jag tycker om när barnen önskar middagar och blir överraskad av deras val. Om de...

Börja dagen med linfrö!

När jag lämnat av alla barn imorse så slog jag på radion och då pratade de på P3 om frukostvanor. I studion hade någon med sig chiapudding och då kom de in på ämnet "frön". En gäst i studion hade reflekterat över frön från 70-talet och fram till nu. På det proggiga...

Het fruktchock!

Het fruktchock!

Innan alla höstbacillena anfaller tänker jag boosta så gott jag kan. Först och främst med mycket sömn och bra mat. Det brukar göra susen. Men man kan ju hjälpa till på traven och ge kroppen en god fruktsallad fullproppad med vitaminer och dessutom drag i. Det är...

Superenkel chokladdessert! 

Under tiden jag lagade middag pärlade sonen plattor för glatta livet. Det var pärlor överallt, säkert också någon renskaven jag hade på spisen. Hade gjorde även söta servettringar vi hade till middagen. Hade tyvärr inga riktiga servetter, så det blev hushållspapper....

Träffa vår matinspiratör, Lina!

Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.

 

Följ Linas matresa och inspireras till mera matglädje!

Lina bloggen