Matinspiration från Östenssons varje vecka!
Välkommen till vår härliga matblogg. Här hittar du hela kökets godsaker – året om.
Kategorier
Crack bread med ost & vitlök
Det här brödet är klassikt och galet gott att äta direkt från plåten eller om du kan vänta servera till soppan. Godast är om brödet fortfarande är varmt när det serveras. Du behöver till ett bröd 1 limpa , långfranska, lantbröd eller levain1 pressad/riven...
Kanelbullekaka med brynt smör!
Har du torra kanelbullar som du inte vill slänga. Då tipsade min dotter om kakan Benjamin Ingrosso gjorde i ett av hans program. Den hade jag missat men jag blev nyfiken och ville testa såklart. En perfekt form att göra kakan i är ugnsformen från Kockums Jernverk. En...
Kesofrutti med jordgubbar
Perfekt att ha redo i kylen till frukost eller mellanmål. Byt ut jordgubbarna till apelsin när det vankas dessert till julen. 500 g Keso4 msk grädde225 g jordgubbar4 msk socker4 msk flytande honung1 st ekologisk citron, tvättad 1. Blanda keso med ovispad grädde. 2....
Morotskaka
En klassiker som är läcker att göra året runt men speciellt på hösten då det är säsong för rotfrukter. Variera kakan med att ta hälften rödbeta/morot för den vackra färgens skull. Du behöver: 3 ekologiska ägg3 dl strösocker3 dl vetemjöl1 tsk vaniljsocker3 tsk...
Tunnbröd med ost
Tunnbröd med ost. Försvinnande gott! Ät direkt eller njut till en god soppa. Tunnbröd med ost Ingredienser: 50 g smör 5 dl mjölk 1-2 nävar havregryn 12,5 g jäst 0,5 tsk salt 1 msk honung 0,25 tsk hjorthornssalt ca 9 dl vetemjöl En näve riven valfri ost, perfekt om du...
Viltburgare med västerbottenost
Njut av hösten och tillaga en burgare med viltkött, karamelliserad lök, västerbottenost och coleslaw med lingon. 500 g älgfärs eller annan viltfärs1 nypa salt1 msk smör4 msk ost, riven, lagrad1 knippe Timjan, färsk4 st vitlöksklyfta(or)Några drag med...
Gör egen aioli
Aioli på nolltid med hjälp av en stavmixer. Servera gärna med rökta räkor eller något annat gott. Ingredienser 1 ägg 2 dl rapsolja 1 vitlöksklyfta Salt & peppar 1 tsk vitvinsvinäger eller en skvätt citron Gör såhär: Ta fram en hög smal bunke eller glasburk....
Pasta med gorgonzola
Vill du ha middag på några minuter så är det här middagen för dig. Så gott och enkelt. PASTA MED GORGONZOLA & VALNÖTTER 500 g Fettucine 70 g valnötter grovt hackade 150 g gorgonzola i grova bitar 2 msk bladpersilja hackad 4 msk olivolja salt & peppar Gör...
Kanelbullecroissant
Fira kanelbullens dag med att göra en kanelbulle på färdig croissantdeg. Supergott och väldigt enkelt. Lyxa till det med att göra frosting till bullarna. Ingredienser till kanelbullar gjorde på färdig croissantdeg Färdig croissantdeg Fyllning till kanelbullar 24 st...
Pumpabröd till Halloween
Hur gulliga är inte de här små bröden som är formade som pumpor. De gick åt som smör i solsken och barnens älskade dom. Jag färgsatte med gurkmeja men du kan lika gärna göra pumporna på saffransdeg om du gillar det och vill flörta lite med julen så här i...
Boeuf Bourguignon
Grytornas gryta. En riktig klassiker som smakar extra gott på hösten när det börjar bli kyligare ute. Bjud hemma vännerna och bjud på en härlig höstmiddag. Ingredienser 1,5 kg högrev30 g smör1,5 msk vetemjöl200-300 g rökt...
Affogato – Enkel kaffedessert
Har du vaniljglass och kaffe hemma är det här en given dessert. Eftersom jag inte har någon espressobryggare hemma så rymde jag extra starkt kaffe i min bryggare. Jag smaksatte kaffet med lite vaniljsocker. Servera gärna med en god biscotti. Ingredienser: 2 dl starkt...
Rårörda lingon
Bara två ingredienser. Det är gott till så smycket. Köttbullar, ugnspannkaka, mjuk pepparkaka, kroppkakor... Rårörda lingon Ingredienser 250 g frysta lingon 1,5 dl strösocker Gör såhär: Blanda de något tinade lingonen med sockret. Låt stå minst 20 minuter men helst i...
Korvgryta allt-i-ett
https://youtu.be/NjAbO_27li8 Ganska ofta behöver middagen stå på bordet innan man knappt hunnit innanför dörren med ett gäng hungriga ungar. Jag fick tips om den här rätten från min svägerska. Sagt och gjort så gick den galet snabbt att sno ihop och dessutom en...
Yoghurtbräck med nötter & bär
Frysta yoghurtbräck med nötter & bär. Ett perfekt mellanmål att ha redo i frysen. Variera toppingen efter vad du har hemma. Frysta yoghurtbräck med nötter & bär Ingredienser2-3 dl grekisk youghurt eller turkisk2 msk flytande honung½ – 1 dl nötter och...
Dutch pancake med äpple
En klassiker som jag åt första gången i alperna. Dutch pancake är en puffig ugnspannkaka med gyllene frasiga kanter. Ingredienser: 1 1/2 dl mjöl1 1/2 dl mjölk2 msk socker3 ägg2 tsk vaniljsockerEn nypa saltEn stor klick smör att steka äppleskivorna i 2 äpplen Gör...
Smetana med saltgurka & honung
Gott tilltugg eller till förrätt - salt knaprig inlagd gurka med Smetana och honung. Salt, syrligt och sött som passar mycket bra ihop. Ingredienser 4 stora fina inlagda saltgurkor 1 dl smetana 4 msk flytande honung Gör så här: Skär saltgurka på längden i stavar så...
Bakade tomater med chèvre
När jag läste boken "Je m'appelle Agneta" av Emma Hamberg var det som att jag befann mig i Frankrike med alla dess dofter och smaker. Helt plötsligt ropade någon MAMMA var jag tillbaka i verkligheten av dammråttor och pannkakor. Inget fel på det men jag ville...
Chokladgranola
Bättre start på dagen kan det knappast bli. Servera med tjock yoghurt, bär eller frukt efter säsong. Ca 500 g 7 dl havregryn 1 dl solroskärnor 1 dl pumpakärnor 1/2 dl linfrön 1/2 dl chiafrön 1 msk kakao 1/2 tsk flingsalt 1 dl hackad mandel 2 dl...
Pärontarte
En tarte som du kan variera innehållet på efter säsong. Den här är fylld med mandelmassa, päron, valnötter och toppad med rosmarin. Enkel att svänga ihop om du får oväntat besök. Du behöver: En rulle smördeg Några päron Mandelmassa Färsk rosmarin Hasselnötter...
Salamichips med arrabiata
Fira salamins dag med salamichips och arrabiata. En god kall öl och och lite snacks innan middagen. Sätt på ugnen till ca 225 grader. Fördela salamiskivorna så att de ligger en och en på en bakpapperkläddplåt (Grädda i omgångar om inte alla får plats) och ugnstek...
Träffa vår matinspiratör, Lina!
Lina Lindblad är född och uppvuxen i Motala och är för närvarande bosatt i Visby med sin man, fyra barn, höns och katt. I grunden är Lina utbildad designer vid Beckmans Designhögskola. Förutom ett brinnande intresse för matlagning ligger crossfit Lina varmt om hjärtat. Hon tycker även om att yoga, åka skidor, fiska och sticka.