Blomkål är en favorit hemma hos oss, stora som små. Man kan använda den till så mycket. Men många minns nog tyvärr den sönderkokta blomkålen man blev serverad i skolan. Min ena son är tokig i blomkålspizza så det gör vi rätt ofta. Men nu har vi en ny favorit…se nedan.
Jag har nyligen börjat följa en blogg på tidningen ”Land”. ” Från skog till bord” där jag hittade det här receptet.
Blomkålsris – en kryddig pilaff (4-6 pers)
- 1 medelstort blomkålshuvud, 1 liter riven blomkål
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- ½ -1 msk curry
- 1 tsk gurkmeja
- en aning chili, mald eller flakes
- ca 70 g färsk spenat, 1 påse
- 1 ½ dl tinade gröna ärtor
- ½ msk soja, gärna ljus
- en näve rostade mandlar
- lite russin
Gör såhär:
Dela blomkålen i mindre bitar och riv på den grövsta delen på ett rivjärn eller mixa ner i en matberedare. Bitarna ska vara i riskornsstorlek. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken försiktigt. Rör i curry, gurkmeja och eventuellt chili. Häll i blomkålen och rör om. Fräs alltihop ett par minuter innan du rör i spenat och ärtor. Låt spenaten mjukna innan du rör i sojan. Smaka av och se om sältan är tillräcklig. Avsluta med att strö över rostade mandlar och lite russin. Om du vill annars är det bara att strunta i det ,men jag gillar det knapriga och russinens sötma som väger upp hettan i kryddorna.