Bœuf Bourguignon!

okt 5, 2014 | Kött

När jag vaknade den här morgon visste jag att efter frukosten skulle jag äntligen få ta mig an köttbitarna i kylen. Jag hade köpt alla ingredienser och ett gott vin som köttet skulle puttra i. Det fanns bara en lite hållhake. En förkylning. Men tack och lov piggnade jag till under förmiddagen. Ibland är det så skönt att lyssna på musik när man lagar mat. Idag blev det Kleerup och med låten ”Let me in” som gick på repeat. Min energi kom sakta tillbaka samtidigt som köttet blev allt mörare i grytan. Nu några timmar senare kan jag konstatera att det blev en lyckad middag där alla runt matbordet åt med god aptit. Kvällen avslutades något oväntat med en stund själv framför TV-n. Med önskan om en trevlig söndag och en skön höstvecka!

Receptet kommer från kokboken ”Vinets magi” Bengt-Göran Kronstam & Claes Löfgren.

Du behöver:
8 personer
1,5 kg benfritt nötkött, t ex högrev eller bog
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk smör
1 dl vatten
1 flaska kraftigt rödvin, 75 cl
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
3 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
2 kvistar timjan
2 finhackade vitlöksklyftor
25 smålökar
Ca 2 msk maizena majsstärkelse
Ev 1 msk svart vinbärsgelé
200 g strimlat rimmat fläsk
300 g små champinjoner
1 msk smör

Gör så här:
* Skär köttet i ca 3 cm bitar. Salta ovh peppra köttet. Bryn det i smör, i en stor stekpanna, i omgångar och lägg över det i en gryta. Skölj ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Späd med vin, vatten och fond under omrörning. Tillsätt tomatpuré, kryddor och vitlöksklyftor. Låt sjuda under lock ca 1,5 h tills köttet är mört.
* Skala lökarna och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 15 min. Red av med majsstärkelsen utrört i lite vatten. Koka upp. Smaka ev av med svart vinbärsgelé.
* Stek fläsk och hela eller klyftade champinjoner i smör i omgångar. Lägg ner dem i grytan och sjud ytterligare några minuter. Garnera med färsk timjan eller hackad persilja. Servera med kokt eller pressad potatis, mos, ris eller pasta.

IMG_2426.JPG

IMG_2443.JPG