Boeuf på bit

sep 8, 2019 | Kött, Nöt

Finns det nåt bättre än när maten lagar sig själv. Jag fullkomligt älskar att hitta recept som innehåller delar ”lagas i ugn 8 h”. Jag jublar och ser framför mig hur jag läser samtidigt som middagen fixar sig själv. För en fyrabarnsmamma kan den här typen av matlagning vara räddningen om man vill hinna bjuda hem vänner på middag eller bara hinna andas. Jag vet att det låter som en klyscha men det är sant. Tjälknöl är en annan favorit som ofta lagas. Man lägger in en fryst köttbit i ugnen på ca 75 grader över natten och på morgonen är den klar. Hur bra är inte det. Det här receptet kommer från en annan husgud, Tommy Myllymäki.

Boeuf bourguignon på bit

Ingredienser

1 kg högrev, 750 cl rött vin, 1 liter kalvfond, utblandad från konc., 3 lagerblad, 10 timjankvistar, 1 gul lök, halverad, 1 morot, halverad, 100 g baconsvål, 10 hela pepparkorn, maizena till redning, salt och nymald peppar.

Garnityr

200 g bacon, grovtärnat, 100 g hela små steklökar, skalade, 100 g champinjoner, in mindre bitar, 10 timjankvistar, plockade blad, matolja till stekning, salt och nymald svartpeppar.

Sätt ugnen på 125 grader.

Koka upp vinet i en ugnsfast gryta. Lägg ner köttet och koka upp. Skumma av, fyll på med fond och koka upp igen. Skumma av en gång till. Tillsätt kryddor, grönsaker och svål. Fyll på med vatten så att köttet täcks. Lägg på ett lock på grytan och ställ in den i den nedre delen av ugnen i 8 timmar.

Ta ut grytan och ta upp köttet. Sila av vätskan och koka ner tills cirka 6 dl återstår. Smaka av med salt och peppar och red maizena.

Garnityr: Stek baconet i lite olja i en stekpanna på medelvärme. Lyft upp det när det är frasigt och tillsätt löken. Stek löken cirka 10-15 minuter. Lyft upp löken och stek svampen gyllene i fettet som är kvar i pannan. Låt allt steka ihop någon minut och blanda ner det i såsen 5 minuter före servering.

Skär köttet i 4 portionsbitar och värm det i såsen. Servera med en god ganska fet potatispuré. Smaklig spis!

IMG_0575