Bokmal!

nov 20, 2013 | Okategoriserade

Jag älskar att läsa. För mig är det meditation. Jag är så glad att vår äldsta dotter som är 8 år också plöjer allt hon kommer över i bokform. Idag tog hon med sig svenska-engelska ordboken som hon ville läsa i skolan. Det är som sagt en riktig tegelsten. Ska bli kul att se hur långt hon kommer i den. Om jag fastnar för någon författare så händer det ofta att jag läser allt den författaren har skrivit. För några år sedan hade jag en period då jag läste Jan Mårtenssons böcker om antikhandlaren Johan Kristian Homan som tar hjälp av sin siameskatt Cléo de Merode för att lösa gåtor. Det är spännande böcker som oftast bara tar några timmar att läsa om man är en snabbläsare som jag. Det som är extra kul med dessa böcker är att författaren Jan Mårtensson alltid bjuder på ett matrecept som har varit med i boken. Det här receptet kommer Tsarens guld. I Östenssons butiker hittar du det senaste i pocketväg. Köp en bok och kryp upp i soffan med en kopp te och sätt igång och meditera.

Recept från Tsarens guld av Jan mårtensson

Mangoldknyten à la Cecilia, 6 port.

Mangoldknyten:

6 stora mangoldblad, 2 st morötter, 1 liten kålrot, 1 aubergin, 2-3 stjälkar blekselleri, 1 liten bit rödkål, 100 g fetaost.

Skär bort den grova mittnerven från mangoldbladen och förväll bladen några sekunder i saltat vatten. Skär alla grönsaker och fetaosten i små tärningar. Fräs kålrot och morot i olivolja i en teflonpanna, tillsätt de andra grönsakerna. När grönsakerna är mjuka, blanda i fetaosten och smaka av med salt och peppar. Fördela blandningen på mangoldbladen och vik ihop till knyten.

Ört-och vitlökskokta kikärtor:

3 dl blötlagda kikärtor, 4 st vitlöksklyftor, 1 knippe bladpersilja – hackad, olivolja, salt och peppar.

Koka de blötlagda kikärtorna i lättsaltat vatten med två vitlöksklyftor och persiljestjälkarna tills de känns mjuka (ca 15 min). Häll av vattnet och ta bort vitlöken och stjälkarna. Blanda i 2 klyftor pressad vitlök och den hackade bladpersiljan. Blanka av kikärtorna med lite olivolja och smaksätt med salt och peppar.

Tomatsås:

2 schalottenlökar, 3 klyftor vitlök, 5 tomater, 1 kruka färsk körvel.

Hacka vitlöken och schalottenlökarna, skär tomaterna i mindre bitar. Fräs alltsammans i lite olivolja och slå på 1-2 dl vatten. Koka tills löken är mjuk och tomterna mosiga. Mixa och sila såsen, smaka av med en nypa socker, salt och peppar. Tillsätt hackad körvel.

Lägg mangoldknytena i en rad mitt på fatet. Häll tomatsåsen på ena sidan och lägg kikärtorna på den andra sidan. Garnera med bladpersilja. Smaklig spis!

Bild från www.alltfrantradgard.se