Börja dagen med linfrö!

okt 21, 2016 | Okategoriserade

När jag lämnat av alla barn imorse så slog jag på radion och då pratade de på P3 om frukostvanor. I studion hade någon med sig chiapudding och då kom de in på ämnet ”frön”. En gäst i studion hade reflekterat över frön från 70-talet och fram till nu. På det proggiga 70-talet åt man linfrön för det var billigt. Säkert gjorde man även någon variant på pudding redan då. Efter några år hade men tröttnat på linfrön och ville att det skulle kosta lite mer och då började man använda psylliumfröet som man säkert också gjorde pudding på eller strösslade filen med. Sedan några år tillbaka är det ett frö som gjort entré och blivit en självklarhet i mångas hem trots det höga priset. Jag pratar såklart om chiafröet som har väldigt lika egenskaper med linfröet förutom att de innehåller en mindre mängd av övriga näringsämnen som järn, kalcium och magnesium. Jag tror det är dags att gräva fram linfröna igen och ge de en ärlig chans. Jag har precis blandat ihop 2 msk linfrön tillsammans med vatten i ett stort glas. Ska starta morgondagen med denna tarmstädare. 

En rätt som är trevlig att bjudna på om man är många är kålpudding! En rikig klassiker! En favorit hemma hos oss! 

KÅLPUDDING 

Ingredienser

Portioner: 4

1 kålhuvud à 1 3/4 kg

2 msk margarin

salt och peppar

2 msk sirap

600 g nötfärs eller blandfärs

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Till servering

potatis

lingonsylt

Sätt ugnen på 175°C.

Strimla kålhuvudet, skär bort den hårda stocken. Smält matfett i en stor stekpanna eller stekgryta. Lägg i kålen och bryn den lätt. Rör om så att kålen inte bränns. Salta och peppra lätt. Ringla över sirap. Ställ åt sidan medan du blandar färsen.

Blanda blandfärs med vatten, salt och peppar. Lägg hälften av kålen i en ugnssäker form. Bred över färsen och täck med resten av kålen. Grädda i ca 45 minuter, 175°C.

Till servering: Servera med potatis och lingonsylt.


Trevlig helg!