Börja tisdagen med ost och fikon!

jan 26, 2016 | Okategoriserade

Nyss var jag i Stockholm och firade en 60-åring (min mamma) och nu sitter jag med resväskor runt mig som är till hälften uppackade. När vi åkte i fredags var det kallt och vinter, nu regnar det och allt som gömts i snö kommer fram i tö. Den här helgen har bjudit på så mycket, men framför allt många olika smakupplevelser. Allt från indiskt till husmanskost. En riktigt trevlig helg med många nära och kära. Den kommer jag minnas för alltid.

Tredje rätten under middagen vi åt i söndags bestod av goda ostar med fikon i portvin. Här kommer ett recept på fikon i portvin. Njut!

Du behöver

  • 2 dl portvin
  • 1 dl strösocker
  • 4 st färska fikon
  • Ett urval av goda ostar, blanda gärna ostar med olika karaktär, hårda och mjuka.

Gör så här

  1. Låt portvin och socker koka ett par minuter i en vid kastrull eller i en traktörpanna.
  2. Dela fikonen i halvor och lägg i dem med snittytan ner i lagen.
  3. Koka fikonen 2–3 minuter och ös dem lite under tiden så att de får portvin över sig också.
  4. Ta upp dem och lägg åt sidan.
  5. Koka lagen några minuter till så att den blir trögflytande och nästan karamelliserad.
  6. Skär portionsbitar av ostarna och servera tillsammans med fikonen och några droppar av den tjocka portvinslagen. Receptet kommer från köket.se