Börja plantera – Vett och etikettskolan fortsätter.

apr 17, 2013 | Okategoriserade

Nu när äntligen solen har börjat titta fram och värma upp marken så blir jag galet sugen på att plantera. Jag brukar göra små rullar av tidningspapper där jag förodlar vissa av mina plantor som jag sedan planterar ut när temperaturen tillåter. Här kommer lite tips på vad man kan plantera med sina barn. Tipsen kommer från www.odla.nu

Sätt kärnor av citrus

Många olika citrusfrukter gror tämligen lätt, så det är roligt för barnen att börja med dem. Plantorna ser lite olika ut beroende på vad det är för sort. Får ni upp en planta så toppa den när den är ca 10 cm hög för att den ska grena sig.

Gör så här: Tvätta kärnorna, låt torka lite på hushållspapper några dagar. Sätt några kärnor i en kruka med blomjord. Vattna och vänta med spänning på att små citrusdoftande blad ska växa upp!

Vad är ett hjärtblad?

En lagom liten biologilektion medan ni odlar tillsammans med barnen kan bestå av att ni berättar om groddens allra första blad. De kallas hjärtblad och har till uppgift att lagra näring och förse grodden med den ända tills det har vuxit upp en liten växt, med rötter och blad, som kan försörja sig själv.

Hjärtbladen är alltså det allra första som tittar upp ur jorden när ett frö gror, och de ser inte ut som de blad som kommer sen. När plantan börjar utveckla sina riktiga blad skrumpnar hjärtbladen bort och försvinner.

frön

Vett och etikettskolan fortsätter med 10 tips för gott bordsskick.

  1. Använd alltid servett – utvikt i ditt knä
  2. Badda munnen med servetten. Gnid inte!
  3. Torka av munnen med servett innan dryck. Då undviker du läppmärken på glaset
  4. Drick enbart en klunk åt gången. Om flera, markera med att för bort glaset emellan. Drick inte förrän munnen är tom på mat.
  5. Inga tandpetare vid bordet! Peta heller inte med fingrarna eller ens med tungan. Man får vänta tills det försvinner. Om det finns segt kött, brosk el. dyl. lägg då diskret ut det på gaffelns ovansida och till tallriken.
  6. Slicka inte av kladdiga fingrar. Använd servetten.
  7. Ingen kniv i munnen.
  8. Håll kniv och gaffel högt upp på skaftet. Slamra och väsnas inte med besticken. Att äta enbart med gaffel eller sked är ok endast vid dessert.
  9. Kniv och gaffel, som läggs med den kupade sidan uppåt, läggs klockan tjugo i fyra innan du avslutat måltiden. När du är färdig läggs de tillsammans klockan fem i halv fem.
  10. Stoppa inte in för stora tuggor, och inte mer förrän man tuggat klart. Tala inte med mat i munnen. Tips från www.vett-och-etikett.com