Bread pudding på lussebröd

dec 7, 2022 | Högtider, Jul

Ett gott sätt att ta tillvara på torra lussekatter. Servera med lättvispad grädde och lätt tinade frysta lingon för lite syrlig smak.

Ingredienser för en liten form för 2-3 pers

Smet

  • 15 g smör
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk

Brödpudding

  • 2 stora lussekatter
  • 5o g mjölkchoklad
  • 50 g mandelmassa
  • Ev En näve russin

Servering

  • En näve frysta lingon
  • 2 dl grädde, lättvispad

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Dela vaniljstången (spara den andra halvan till annat bak) och skrubba den tillsammans med strösockret.
  2. Vänd ner ägg, grädde, mjölk och smöret i sockret. Rör runt.
  3. Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Pensla en ugnsform med smör.
  4. Dela lussekatter i lagom stora bitar och lägg i formen. Riv över mandelmassa och blanda i grovhackad mjölkchoklad och ev russin om du vill. Blanda runt det lite.
  5. Häll över smeten och se till att bullarna suger åt sig av.
  6. Grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Servera med lättvispad grädde och någon tinade lingon.

Receptet är inspirerat efter Roy Fares recept.