Perfekt dag för att baka bröd när yngsta sonen är hemma med feber. Han hjälpte mig med att sätta degen och dessutom salta lite extra. Han bestämde sig för att baka en tårta av sin deg. Det hela slutade med att han och jag lekte att det var hans födelsedag. Jag sjöng ”ja må han leva” och uppvaktade honom med brödtårta och paket på sängen. Perfekt tisdag!
1 paket jäst (50g), 6 dl 37 gradigt vatten, 6 dl rågmjöl, 6 dl vetemjöl, 1-2 tsk salt.
Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Lägg i saltet och rör runt så jästen löser sig. Slå över det ljumma vattnet. Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel, degen blir rätt lös. Låt jäsa cirka 20-30 minuter. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Jag brukar ta en slev och klicka upp två lika stora bitar på varje plåt. Strö över lite mjöl på varje bit och platta till lagom storlek. (Nu sätter du ugnen på 225 grader) Låt kakorna jäsa cirka 15-20 minuter. Innan gräddning kan du ”pimpa” bröden med lite goda frön om du vill, till exempel solroskärnor eller sesamfrön. Eller så låter du de vara som de är. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.