Bröddagar!

sep 18, 2013 | Okategoriserade

En kopp te och smörgås, så gott!

Jag har som mål att baka allt bröd som vi äter hemma i familjen. Min plan är att baka en gång i veckan och sen fylla frysen med goda limpor som bara är att tina upp. Surdegen har länge varit en trend som ser ut att hålla i sig. Jag har själv haft en surdeg som jag matat och gullat med. Den blir som en god vän. Förr i tiden tvingades man dryga ut mjölet med bark, ollon och örter. Det är kanske nästa trend. Nu när paleo/stenålderskosten är på ingång. Ut i skog och mark och dryga ut degen där hemma i assistenten. Jag använder mig av en grunddeg (se recept nedan). Sedan byter jag ibland ut mjölsorterna mot vad jag har hemma. Tillsätter frön, nötter eller rivna morötter. Eller varför inte lite torkade nässlor.

Det finns regionala skillnader när man köper en färdig smörgås till lunch.

  • I Västsverige inklusive Göteborg vill kunden ha stora smörgåsar. Gärna baguetter, subs eller landgångar. Här väljer man gärna röror som pålägg.
  • I Norrland vill man också äta stort, men där föredrar man matiga pålägg, som köttbullar med rödbetssallad eller pannbiff.
  • I Skåne vill människor ha mindre smörgåsar, och inte så mycket röror och majonnäser.
  • De färdiga dubbla trekantssmörgåsarna efter engelskt mönster är populärast i de tre storstadsområdena. I Stockholm skall det gärna vara mörkt bröd.
  • Information från www.brodinstitutet.se

Recept till fyra kakor

1 paket jäst (50g), 6 dl 37 gradigt vatten, 6 dl rågmjöl, 6 dl vetemjöl, 1-2 tsk salt.

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Lägg i saltet och rör runt så jästen löser sig. Slå över det ljumma vattnet. Häll först i rågmjölet och sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop degen med en trägaffel, degen blir rätt lös. Låt jäsa cirka 20-30 minuter. Förbered två plåtar med bakplåtspapper. Jag brukar ta en slev och klicka upp två lika stora bitar på varje plåt. Strö över lite mjöl på varje bit och platta till lagom storlek. (Nu sätter du ugnen på 225 grader) Låt kakorna jäsa cirka 15-20 minuter. Innan gräddning kan du ”pimpa” bröden med lite goda frön om du vill, till exempel solroskärnor eller sesamfrön. Eller så låter du de vara som de är. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter.

bild (24)