Bullar fyllda med citron & vallmofrön

mar 17, 2021 | Bakning, Sött

Testa dessa galet goda bullarna som jag hittade hos @brinkenbakar

Bulldeg

Fördeg
250 g rumstempererad mjölk (2,5 dl) (kör 30 sekunder i micron om du har bråttom)

25 g jäst

250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

Deg
250 g vetemjöl (helst special) (drygt 4 dl)

4 g salt (0,75 tsk)

6 g hela kardemummakärnor (som ska mortlas) (2 tsk)

100 g rumstempererat smör

90 g socker (1 dl)Fyllning

200 g rumstempererat smör

90 g florsocker (1,5 dl)

2 tsk mortlad kardemumma

1 msk maizena

rivet skal från en tvättad citron

2 msk vallmofrönSockerlag

45 g strösocker (0,5 dl)

20 g vatten (drygt 1 msk)

30 g pressad citronsaft (2 msk)

Gör så här:

Bulldeg

Fördeg
1. Blanda allt tills det blivit en slät smet. Låt jäsa cirka 1 timme.

Deg
1. Mortla kardemumman.

2. Blanda ner alla ingredienser i den jästa fördegen.

3. Arbeta i en köksmaskin i minst 15-20 minuter.

4. Låt degen vila övertäckt i upp till 30 minuter. Den ska inte jäsa utan bara “slappna av” så att du kan kavla den utan att den drar ihop sig. Det kan räcka med 10 minuter. Låt den gärna vila i kylskåpet så blir den lättare att hantera sen. Gör fyllningen under tiden.Fyllningen

1. Rör samman alla ingredienser. Det ska inte vispas in någon luft i fyllningen utan bara röras samman tills det är krämigt.Baka ut bullarna

1. Dela degen i två delar. Kavla ut den första degen till en rektangel så tunt du kan.

2. Bred ut hälften av fyllningen tunt på degen. Dela sedan degen på hälften tvärs över på långsidan. Rulla sedan ihop degen till två korvar. Dela varje korv i fyra lika stora delar. Rulla ut dem lite till och skär sedan med en kniv och dela dem på hälften längs med. Tvinna sedan de båda delarna runt varandra och gör sedan en cirkel av dem och kläm ihop ändarna.

3. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa under en fuktig handduk i ca 2 timmar. Gör sedan likadant med resten av degen.

4. Sätt ugnen på 210 grader varmluft (220 grader vanlig ugn). Blanda socker, vatten och citron i en kastrull och koka upp tills sockret smält.

5. Grädda bullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg. Ta ut dem och pensla dem direkt med sockerlagen.