Bullbak i värmen! 

jul 4, 2015 | Okategoriserade

Trots värmebölja kliade det i bakfingrarna. Sagt och gjort. Igår eftermiddag satte jag en deg efter Leilas recept. När jag är ledig får jag ofta sug att göra saker jag inte annars hinner med till vardags, som att baka kardemummabullar. Jag följer inget recept slaviskt utan testar gärna nya bullrecept. Den här gången med mindre vätska och ett ägg. Mycket kardemumma och pensla med sirap. Bullarna fick högsta betyg av min testpanel. Det blev konstigt nog några över så de följde med på dagens utflykt. De var lika goda idag men bäst håller de sig i frysen. Lycka till med bakningen! 

18 BULLARKardemummabullar

1 sats vetedeg, grundrecept
1 msk kardemummakärnor

3 dl mjölk

50 g färsk jäst

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg

11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

200 g mjukt smör

1 dl strösocker

1 msk kanel

Ägg till pensling

Ljus sirap och vatten till pensling

1/2 msk kardemummakärnor

1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. 

Fyllning
Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.

Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.

Bred över smörkrämen.

Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).

Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.