Chokladbollens dag i ny kostym! Varför inte en med lakritssmak!

maj 11, 2015 | Bakning

Mina barn älskar verkligen chokladbollar. Om de vill baka är det nästan alltid chokladbollar som står överst på listan. Detsamma gäller om de vill bjuda på något söt på kalaset, fikar vi på röda korset vill de ha en chokladboll, har de varit och handlat lördagsgodis så kommer de ofta hem med just en chokladboll. De gillar helt enkelt chokladbollar. Det finns ju dock lite olika varianter på chokladbollar. Jag föredrar den klassiksa och ”raw” chokladboll. Här kommer några goda recept. Hoppas du hittar en ny favorit!

    
”RAW” Chokladboll!

Ingredienser: 12 st färska dadlar 2 dl blandade nötter 1 msk kokosfett 2 msk raw kakao 1 msk stark espresso kokosflingor

Gör så här 1. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Lägg i dadlarna, kokosfettet, kakaon och kaffet. Mixa tills att har gått ihop. Ta upp och forma 12 st. bollar och rulla i kokos. Kyl bollarna minst 1 timma. Håller upp till 1 vecka i kylen.

Klassisk chokladboll

  • 100 g smör eller margarin (gärna rumsvarmt då blir det lättare att mosa in)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 msk kaffe (ska vara kallt)
  • Kokos eller pärlsocker

Gör så här

Så här bakar du chokladbollarna.

  1. Rör samman margarin och socker till en porös konsistens.
  2. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.
  3. Strö ut kokos eller pärlsocker på en tallrik.
  4. Forma degen till bollar och rulla dem i kokosen alternativt pärlsockret.
  5. Placera chokladbollarna i kylskåp eller sval och låt stelna.

PS. Variera: Smaksätt smeten med några droppar pepparmyntsolja och rulla i krossade polkagrisar. Blanda i hackade mandlar i smeten och rulla i mandelhack för en bitigare smak. Blanda någon matsked likör i smeten: apelsin-, hallon- eller kokoslikör är gott, prova också att rosta kokosen som de rullas i. För en vuxnare smak kan man pröva en skvätt whisky i smeten och laktritsströssel på.

Chokladbollar med banan!

Receptet är för 15 port
1 msk kakao
2 msk florsocker, med chokladsmak
0,5 dl strösocker
1 st banan (er), liten
25 g margarin
3 dl havregryn
pärlsocker eller kokos
Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet, gärna i matberedare. Ställ den i kylskåpet ca 30 min så blir den inte så kletig. Forma bollar av smeten och rulla dem i pärlsockret eller kokosen.