Choux au craquelin

feb 20, 2022 | Bakning, Sött

Nykomlingen som toppar det mesta i hetvägg! Man hinner knappt slänga ut granen förrän semlorna trängs i butikerna. För mig betyder hetväggstider ett trevligt inslag i oftast gråa februari. I år infaller fettisdagen den 1 mars. När jag var liten minns jag bara att det fanns en variant av semlan, alltså den klassiska med mandelmassa och grädde. Ibland åt man den med varm mjölk men oftast rakt upp ner som den var. Nu finns det så många olika varianter så man blir helt snurrig men här kommer några nykomlingar…mandelfri semla, semmelkrans, semla med stjärnanis och konjak, choklad-och saffranssemla, kardemummasemla med hasselnötsmassa, citrus-och mangosemla, långsemla. Tröttnar du och vill utmana ödet och den klassiska semlan, prova då någon ny variant. Här kommer ett recept till dig som är sugen att testa ett nytt recept som jag gillade skarpt. Det här kanske blir en ny tradition. Dessutom väldigt roliga att göra! Lycka till! Tack för inspiration Brinken Bakar.

Pâte à choux

  • 65 gram mjölk (0,65 dl)
  • 65 gram vatten (0,65 dl)
  • 65 gram smör
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 65 gram vetemjöl (1 dl)
  • 2 ägg

Mördeg

  • 50 gram mjöl (knappt 1 dl)
  • 50 gram socker (drygt 0,5 dl)
  • 50 gram smör

Du behöver även vispad grädde och florsocker.

Hemgjord mandelmassa hittar du recept på här

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader (vanlig, ej varmluft), förbered en plåt med bakplåtspapper och en spritspåse med en rund tyll. Börja med mördegen. Se längre ner i receptet, när du lagt den utkavlade mördegen i frysen börjar du med steg två ⬇️

2. Pâte à choux: Lägg vatten, mjölk, smör, socker och salt i en liten kastrull och låt koka upp så allt smör är smält.

3. Tillsätt mjölet och rör om ordentligt tills du har en smet. Låt sedan kastrullen stå kvar på värmen och rör frenetiskt i ett par minuter så att smeten ”rostas”.

4. Lägg sedan smeten i en skål och låt den svalna något.

5. Vispa ihop äggen i ett glas.

6. Under tiden du vispar eller rör kraftigt, tillsätt lite ägg i taget till smeten tills du har en smidig smet, som inte är för rinnig, men inte heller allt för fast. När du drar ett finger genom smeten så ska du kunna göra det enkelt, men smeten ska inte gå ihop igen. Då är den i rätt konsistens.

7. Spritsa 24 bollar, ca 3 cm i diameter. Lägg på mördegscirklarna och baka sedan enligt nedan.Mördeg

MÖRDEG

1. Blanda samman allt till en deg. Kavla ut degen tunt mellan tvåbakplåtspapper och lägg in i frysen. Fortsätt med Pâte à choux.

Montering: När du har spritsat ut choux-smeten, stick ut cirklar av den frysna degen, 3 cm i diameter och lägg på varje boll.

3. Baka i ugnen i ca 30 minuter. Öppna inte ugnen under tiden, då kommer de att falla samman och inte få det ihåliga innandömet som man vill åt.

4. Låt bollarna svalna helt.

5. Gör egen mandelmassa. Skär av toppen på bollen och fyll med mandelmassa och spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra över florsocker. Ät direkt och njut!