Curry från när och fjärran! 

jan 8, 2016 | Okategoriserade

Vardagen är snart igång och klockan ringer tidigt. Jag hoppas barnen hittar in i sina rutiner igen. Jag letar inspirerande recept och åker gärna till en bokhandel i stan för att spana in kokböcker. Den här våren kommer jag köra mycket veckoplanering till skillnad mot hur vi har gjort hela jullovet då vi nästan handlat varje dag beroende på vad vi är sugna på. En period i höstas lagade jag flera maträtter på söndagarna för att sedan frysa in till lunchlådor. Perfekt även till vissa vardagskvällar.

Såhär i gryttider kommer en favorit. Den blir ännu godare om man äter den dagen efter och perfekt att frysa in om det blir något över. Receptet kommer från Anna Bergenström.

Portioner: 4

Bascurry:
Förvandlingscurry från Enskede gård

Receptet kommer från Anna Bergenström

4–5 msk majsolja eller rapsolja
2 gula lökar, fint hackade

4 finhackade vitlöksklyftor
3 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2–1 tsk garam masala (kan uteslutas)
1/4 tsk kajennpeppar
eller chilipulver
5 dl vatten
5 medelstora finhackade tomater
1 msk honung
salt
3 dl matlagningsgrädde (15 %)

Serveras med ris, mango chutney och turkisk yoghurt

1. Laga bascurryn så här: Börja med att värma oljan i en rymlig gryta. Lägg i den fint hackade löken och låt den fräsa sakta i cirka 10 minuter.

2. Lägg sedan i fint hackad vitlök och riven ingefära och fräs ett par minuter. Därefter är det dags att lägga i gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, garam masala och kajennpeppar eller chilipulver. Låt allt fräsa ytterligare någon minut och häll på vattnet.

3. Lägg också ner hackade tomater och honung, och låt till sist det hela puttra 25 minuter under lock. Smaka av med salt. Hit kan man förbereda.

Curry med grönsaker: Skär förslagsvis 1 zucchini, 1 broccolistånd, 4 medelstora potatisar, 2 morötter och lite blomkål i små bitar.Ta gärna haricots verts, gröna ärter eller några sockerärter också.
Värm lite olja i en wok och fräs grönsakerna ett par minuter. Lägg över dem i currygrytan och låt puttra under lock tills de mjuknat. Häll de sista 5–­6 minuterna i grädden, rör om och smaka av med salt och peppar.

Curry med kyckling: Dela 1 kyckling i bitar (det blir godast om ben och skrov är med) eller skär 4 kycklingfiléer i bitar. Värm lite olja i en wok eller annan stekpanna och bryn kycklingdelarna ett par minuter så att de får färg runt om. Salta och peppra. Ta upp och lägg över bitarna i bascurrygrytan. Koka sedan allt under lock cirka 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Häll de sista 10 minuterna i grädden och smaka av med salt och peppar.

Curry med lamm: Skär 300 g benfritt lammkött (av exempelvis steken) i tärningar. Bryn dem i lite olja så att de får färg runt om. Lägg sedan ner dem i bascurrygrytan och koka klart under lock 30–40 minuter. Häll mot slutet i grädde. Rör om och smaka av med salt och peppar.