Curry till många

feb 27, 2017 | Fågel, Gott och blandat, Kött, Vego


När jag planerar veckans middagar, räknar jag att vi blir minst åtta personer. Vi är sex personer vanligtvis men ibland fler, om inte så blir det lunchlådor. Det finns rätter jag fyrdubblar på grund av de är perfekta att ha i frysen eller till middagar med vänner. Den här curryn gillar jag mycket tack vare att man göra en bas och sen ”fyller” curryn med mer grönt, kyckling eller lamm. Perfekt när man är många runt matbordet. Den funkar lika bra till vardag som till fest.

IMG_0924

Bascurry: 4 portioner
Förvandlingscurry från Enskede gård

Receptet kommer från Anna Bergenström

4–5 msk majsolja eller rapsolja
2 gula lökar, fint hackade

4 finhackade vitlöksklyftor
3 msk färsk riven ingefära
1/2 tsk mald gurkmeja
1/2 tsk mald spiskummin
1 tsk paprikapulver
1/2–1 tsk garam masala (kan uteslutas)
1/4 tsk kajennpeppar
eller chilipulver
5 dl vatten
5 medelstora finhackade tomater
1 msk honung
salt
3 dl matlagningsgrädde (15 %)

Serveras med ris, mango chutney och turkisk yoghurt

1. Laga bascurryn så här: Börja med att värma oljan i en rymlig gryta. Lägg i den fint hackade löken och låt den fräsa sakta i cirka 10 minuter.

2. Lägg sedan i fint hackad vitlök och riven ingefära och fräs ett par minuter. Därefter är det dags att lägga i gurkmeja, spiskummin, paprikapulver, garam masala och kajennpeppar eller chilipulver. Låt allt fräsa ytterligare någon minut och häll på vattnet.

3. Lägg också ner hackade tomater och honung, och låt till sist det hela puttra 25 minuter under lock. Smaka av med salt. Hit kan man förbereda.

Curry med grönsaker: Skär förslagsvis 1 zucchini, 1 broccolistånd, 4 medelstora potatisar, 2 morötter och lite blomkål i små bitar.Ta gärna haricots verts, gröna ärter eller några sockerärter också.
Värm lite olja i en wok och fräs grönsakerna ett par minuter. Lägg över dem i currygrytan och låt puttra under lock tills de mjuknat. Häll de sista 5–­6 minuterna i grädden, rör om och smaka av med salt och peppar.

Curry med kyckling: Dela 1 kyckling i bitar (det blir godast om ben och skrov är med) eller skär 4 kycklingfiléer i bitar. Värm lite olja i en wok eller annan stekpanna och bryn kycklingdelarna ett par minuter så att de får färg runt om. Salta och peppra. Ta upp och lägg över bitarna i bascurrygrytan. Koka sedan allt under lock cirka 15 minuter eller tills kycklingen är helt genomkokt. Häll de sista 10 minuterna i grädden och smaka av med salt och peppar.

Curry med lamm: Skär 300 g benfritt lammkött (av exempelvis steken) i tärningar. Bryn dem i lite olja så att de får färg runt om. Lägg sedan ner dem i bascurrygrytan och koka klart under lock 30–40 minuter. Häll mot slutet i grädde. Rör om och smaka av med salt och peppar.

IMG_0943