Majskyckling med risotto & gremolata

nov 13, 2012 | Fågel

Tid: ca 45 min

Ingredienser:

4 majskycklingbröst
1 msk olivolja till stekningsalt peppar

Risotto:

2 dl avorioris
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 dl vitt vin
ca 10 dl kycklingbuljong (10 dl vatten + 2 buljongtärningar)
30 g smör
1 dl riven västerbottenost
salt och peppar

Gremolata:

1 knippe persilja
1 citron
3 msk olivolja
1 klyfta vitlök
salt och peppar

Gör så här:

  1. A.      Sätt ugnen på 120 grader.
  2. B.      Börja med att salta och peppra kycklingen, låt den ligga och dra in salt och peppar i ca 20 minuter. Under tiden börjar du med risotton.
  3. C.      Risotto: Skala och finhacka vit- och schalottenlök till risotton. Fräs lökhacket på medelvärme i en vidbottnad kastrull, se till så att det inte får någon färg. När löken börjar bli genomskinlig tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vin, låt koka upp och tillsätt hälften av buljongen. Sjud på svag värme och häll på mer buljong efter hand när vätskan börjar koka in i riset. Under tiden risotton står och puttrar börjar du med kycklingen.
  4. D.      Kycklingen: Nu är det dags att bryna på fileérna i en skvätt olivolja. Stek kycklingen ordentligt på skinnsidan först så skinnet blir gyllenbrunt och knaprigt, sedan andra sidan. Avsluta kycklingen i en smord ugnfast form i ugnen, ca 10 minuter eller till en innertemperatur på 60 grader.  Använd gärna en stektermometer som du sticker i den tjockaste delen i filén. Låt kycklingen vila i ca 5-10 minuter innan servering. Under vilan gör du gremolatan. Kom ihåg att späda med buljong i risotton!
  5. E.       Gremolata: Hacka persiljan och blanda med saften av en citron, lite rivet citronskal och olivoljan. Riv vitlöken på ett rivjärn och blanda i. Salta och peppra. Häll lite av gremolatan på varje portion och sätt fram resten i en skål på bordet.

Risotto: Tag pannan av värmen och rör i smöret lite i taget, sedan osten lite i taget. Om risotton ser lite torr ut så kan man späda med mer buljong.  Smaka av med salt och peppar.