Dan för dan…

dec 23, 2016 | Okategoriserade


Dan för dan. Nu är nästan allt klart, bara skinkan som ska griljeras och klapparna som ska stoppas i barnens sockor som de kan öppna på morgonen. Idag tjuvsmakade vi på skinkan på kvällen tillsammans med gröt. Gott och skön start på julen. Här delar jag med mig av ett recpet på oroligt goda köttbullar. Värt alla ingredienser. Lycka till och god jul! 

Ps. Vi spritsade ut köttbullarna och rullade sedan till dom litegrann. Sedan lät vi i dom tillagas i sjudande vatten tills de kom upp till ytan. Efteråt stekte vi de tills de fick en fin yta. 

Rådjursköttbullar 

500 g rådjursfärs, helst grovmald

10 enbär
1/2 tsk svartpepparkorn

1/2 msk farinsocker

1/2 tsk salt

2 dl kantskurna skivor vittbröd, grovt smulade (eller 1 dl pankosmulor)

3/4 dlgrädde

2 msk mycket finhackad rödlök

1 msk konc kalvfond Touch of taste

smör och rapsolja till stekning

Till sås:

1 msk kalvfond eller viltfond

1 msk svampsoja

2 1/4 dl grädde

2 msk whisky

2 tsk maizena

Till servering:

Rårörd lingonsylt

Potatis- och palsternacksmos

Sockerärter

Rosta enbär och svartpeppar i torr panna på medelvärme någon minut tills de börjar dofta. Smula ner lagerbladen i den heta pannan och rosta vidare 1/2 minut under omrörning. Låt svalna. Stöt krydddorna i mortel med socker och salt.

Smula ner brödet i en bunke och slå på grädden. Blanda ner kryddorna och löken i brödsmeten. Låt gärna stå och svälla en kvart medan du pular med annat.

Arbeta samman färsen med brödsmeten till jämn smidig konsistens. Det här är ett kritiskt moment! Arbetar du färsen för lite faller köttbullarna i sär och blir smuliga. Arbetar du dem för mycket blir de sega.

Låt nu färsen stå och samla smak om du har tid. Gärna en timme. Då får färsen en lätt rimning vilket ger saftigare bullar. Och smakerna hinner utveckla sig ordentligt.

Tvätta händerna, torka dem noga och olja in dem med lite rapsolja. Rulla ca 24 fina köttbulllar. Bryn dem i stekfett på medelvärme i en stor stekpanna tills de är halvfärdiga. Om din panna är liten kan det vara bra att köra dem i två omgångar. Lägg sen alla bulllar i pannan.

Slå på 1 1/2 dl vatten, grädde, fond och soja. Låt puttra i fem minuter. Slå på whiskyn och låt puttra i ytterligare 5 minuter. Rör ut maizenan i kallt vatten och red av med så mycket som behövs.