Efter en helg i Stockholm med besök på Dansens hus för att se Nötknäpparen så är vardagen igång igen. Helgen toppades med att det kliade i sonens huvud…det visade sig att en lusfamilj bosatt sig där men den försvann snabbt efter några behandlingar. Nu är det bara att vänta och se om de hann hoppa till något annat huvud. När skolan drar igång så kommer lappar upp med löss, vinterkräksjuka, influensa och annat som man helst vill slippa. Men det är bara att förbereda sig så gott det går och boosta sig med bra mat och bra sömn som håller eventuella baciller borta.
Tänk imorgon fyller en person år som jag känner, och hon fyller år på kanske en av årets bästa dagar. Jag pratar såklart om ”Kanelbullens dag”. Gissa vad hon får på sin frukostbricka? En bulle kanske? Många har sina favoriter kring hur en kanelbulle ska vara. Ska det vara med eller utan kardemumma i degen, ska det vara en knut eller en klassik. Jag det finns många varianter.
Kanelbullar med inspiration från ”Leila”.
1 sats vetedeg, grundrecept
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
Ägg till pensling
Toppa med pärlsocker
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar.
Fyllning
Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och toppa med socker och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.