Dan före dan…

dec 23, 2015 | Okategoriserade

Dan före dan…

Efter en intensiv dag så sitter jag äntligen ner en stund och lyssnar på ”Tänd ett ljus…” på tv. Klapparna ligger under granen, ingefärspäronen är på kylning. Bordet dukat. Resten av maten har gästerna med sig imorgon. Vi kör knytis. Ett jättebra sätt som gör att alla kan koppla av eftersom man delat upp maträtterna. Här kommer ett gott recept på fudge som kommer finnas på vårt godisbord imorgon. God jul!

Fudge med blåbär och lime! 

Receptet kommer från recept.nu 

Ingredienser

1 vaniljstång

2,5 dl strösocker

2,5 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl ljus sirap

100 g vit choklad

50 g smör

3 lime, rivet skal från

1 lime, saften från

1 dl torkade blåbär

Gör så här

Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 × 20 cm. 

Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, mjölk och sirap. Värm på låg värme tills sockret har smält. Rör om då och då med en värmetålig slickepott. 

Höj till medelvärme och koka tills massan har en temperatur på 117 grader. Ställ åt sidan och låt svalna en aning. 

Hacka chokladen och tärna smöret. Blanda ner choklad och smör, rivet skal från 2 limefrukter samt limesaft i kastrullen och rör om konstant tills fudgemassan har en temperatur på cirka 70 grader och börjar bli matt, men var försiktig så att den inte blir grynig. 

Häll fudgen i formen, strö över rivet skal från 1 lime och toppa med torkade blåbär. Låt fudgen stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar.