December närmar sig med stormsteg!

nov 20, 2015 | Bakning

Barnen har redan tagit upp luciakläderna och vandrat runt i trädgården och sjungit sånger. Det märks att december närmar sig. Vi har hunnit baka två omgångar pepparkakor som jag trodde skulle räcka till 1:a advent men de är redan uppätna. Snart ska stjärnor plockas fram och hängas upp, gran ska skjutas eller köpas, knäck ska kokas, lussebullar bakas. Det kan bli många måsten inför julen när den ska vara fridefull. Sitter precis nu och tittar ut genom våra altandörrar som är allt annat än putsade. Små barnhänder syns på rutorna. Ja, så här är det mitt i livet. Jag prioriterar just nu att vara med barnen och lyfta skrot än att putsa fönster. Men vem vet kanske är tomten är extra snäll i år…När det kommer till julens bakverk, känner jag ingen press på att allt ska vara hembakat, det ”måstet” släppte jag för flera år sedan. Jag köper hellre lussebullar och pepparkakor om jag inte har tid eller lust, allt för att undvika stress. Men visst är det mysigt att koka kola, baka med barnen eller bara få pyssla men det får inte bli ett måste. Här kommet ett recept som jag är nyfiken på:

Tomtefudge!

Ingredienser

  • 10 skumtomtar
  • 150 g vit choklad
  • 50 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

Klipp tomtarna i små bitar. Hacka chokladen fint. Blanda skumtomtar, smör, socker och vispgrädde i en kastrull. Värm på svag värme tills allt har smält. Fortsätt att koka på svag värme ca 10 min under omrörning. Ta från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills det är blankt. Häll smeten i en form med bakplåtspapper ca 20×25 cm. Låt den stelna och skär sedan upp i små bitar.

shutterstock_232631884

Bilden visar ”vanlig” kolafudge. Tomtefudgen blir något rosa i färgen.