Efter en väldigt innehållsrik lördag ligger jag nu däckad i soffan och snart gå och knoppa. Dagen började med frukost i vanlig ordning. Sen hade jag planer på att gå ut och ta mig och barnen till pulkabacken men då hör jag ett knakande och brakande från dotterns rum. Springer dit och konstaterar att mannen börjat spontanrenovera rummet i pyjamas. Så jag fick med mig två ungar till lekparken medan två andra drog på sig snickarbyxorna. Sen blev det dansföreställning med bästa ”Complete”.
Ikväll hade jag tänkt köra en 80-talsklassiker, kotletter Bombay men då hojtar ena sonen att han minsann vill ha raggmunk med fläsk. Vem kan motstå en sådan önskan så det blev middagen. Vi får köra curry imorgon istället!
Raggmunk från Per Moberg.
800 g fast potatis, (8–10 st)
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 dl standardmjölk
1 st ägg
600 g skivat rimmat sidfläsk
smör till stekning
RÅRÖRDA LINGON
5 dl lingon
2 dl strösocker
Skala potatisen.
Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna cirka 1/2 dl smet per raggmunk.
Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon.
Rårörda lingon: Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.