Ibland vaknar man på fel sida. I tisdags var det min äldsta sons tur. Han vaknade och började med att skrika och sen var allt fel. Kläderna, frukosten, gröten han skulle röra i råkade komma utanför, en katastrof i hans ögon just den morgonen. Jag har ganska bra tålamod när dessa stunder inträffar. Men när man inte har fått i sig frukost och sonen har ett utbrott och sen ska resten av barnaskaran få i sig frukost, klä sig, se till att gympakläder är med mm. Droppen blev när yngsta sonen kastade gröttallriken i golvet som gick i bitar samt gröt över golv och vägg. Då gick jag in på toaletten och grät en skvätt och räknade till tio. Sen blev allt bra. Barnen kom iväg till skola och förskola. Jag möte min vän Linda på skolan som också lämnade barn. Hon frågade hur det var med mig? (hon tyckte nog att att såg lite rödgråten ut). Jag berättade hur min morgon sett ut. Sen åkte jag och yngsta sonen hem och åt frukost. En timme senare få jag ett sms från Linda där hon skriver. – Eftersom din morgon var en katastrof så kommer jag hem till dig med mat och lagar middag åt dig och barnen ikväll. Jag blev helt gråtfärdig av att jag har en sån fin vän som bryr sig om mig så mycket. Jag blev väldigt glad och tackade för erbjudandet. Hon kom hem till oss med sina barn och en matkasse. Hon serverade oss en pasta bolognese. Så otroligt gott och världens mysigaste tisdag. Hur kan det bli mycket bättre än så här?
Pasta bolognese
Ingredienser
1 dl gul lök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 dl champinjoner, finhackade
4 st vitlöksklyftor, mortlade eller pressade
600 g blandfärs eller nötfärs
3 msk rökt fläsk eller panchetta, finhackat
150 g tomatpuré
2 burk krossade tomater
1 krm torkad oregano eller 2 stjälkar färsk oregano
1 krm torkad basilika eller 4-5 grovt hackade färska basilikablad
1 krm chilipulver
salt
vitpeppar
2 msk olivolja
500 g spaghetti
Gör så här
1. Fräs panchettan i lite olivolja i 1-2 minuter i en stor gryta på medelvärme.
2. Lägg i en matsked olivolja tillsammans med 1/3 av vitlöken, den gula löken, rotsellerin och champinjonerna och fräs på låg värme i ca 5-6 minuter, salta och peppra.
3. Samtidigt så fräser du resterande 2/3 av vitlöken i en stekpanna med lite olivolja i ca 30 sekunder.
4. Addera det malda köttet i stekpannan och stek torr på medelvärme.
5. Addera tomatpurén till köttet och stek ytterligare i ca 2 minuter, rör hela tiden så inte det bränner fast.
6. Lägg över köttet i grytan med grönsakerna och addera tomatkrossen, plommontomaterna och kryddorna.
7. Salta och peppra rejält och koka upp. Låt sjuda i ca 15-20 minuter.
8. Under tiden som såsen sjuder så kokar du upp tre liter vatten med ca 1-2 msk salt.
9. Koka pastan al dente så den är klar samtidigt som såsen.
10. Häll av pastan och häll tillbaks den i grytan som den kokat i.
11. Häll 2/3 av såsen över pastan och blanda rejält.
12. Servera pastan i djupa tallrikar och klick ut den sista tredjedelen av såsen på toppen av pastan. Recept från recept.nu