Det växer och knakar!

maj 6, 2015 | Bakning

Igår byttes kylan ut mot värme. Otroligt skönt efter några dagar med regn. I år har jag planer för mitt trädgårdsland och har både förodlat och sått direkt i jorden. I år hoppas jag att vi kommer få skörda härliga morötter, mangold, grönkål, brytbönor, tomater och få plocka somriga buketter av blommor. Just nu skyddas de små späda bladen av en fiberduk men så fort värmen slår till åker den av. Men då gäller det att hägna in landet med nät eftersom våra höns är väldigt pigga på att äta upp allt grönt i landet. Att våren och värmen äntligen är här märks på många sätt. Ogräset växer ikapp med tulpaner och rabarber, våra första kycklingar kläcktes inatt och det är dags att klippa gräset för första gången i år. Rabarber har jag lyckan att få skörda i mitt land. Det räcker till några pajer varje sommar och med bladen som grund kan man göra fina fågelbad i betong. Här kommer ett gott recept med rabarber som även finns med i veckans annonsblad.

Smördegspaj med rabararber och vit choklad, 8 stycken

PS. på bilden har pajen toppats med en crumble som enklast gör såhär:

Crumble: 2 msk strösocker, 3/4 dl vetemjöl, 1 krm bakpulver, 1/2 tsk vaniljsocker, 25 g smör. Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till en smulig deg. Fördela smulet på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, rör om en gång under tiden. Låt smulorna kallna.

Om du hellre önskar crumble som topping byter du ut den mot kokos och pistage som det står i receptet nedan.

Tillagningstid: 40 min.

  • 4 plattor fryst smördeg
  • 150 g rabarber
  • 3 msk strösocker
  • 60 g vit choklad
  • 1 ägg
  • 20 g kokosflagor
  • 20 g pistagekärnor

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram plattorna och låt dem tina enligt anvisning på förpackningen. Ansa och skiva rabarbern tunt och blanda den med sockret i en skål.
  • Hacka chokladen och vänd ner även den. Dela smördegsplattorna på mitten så att du får åtta fyrkantiga bitar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och pensla dem med uppvispat ägg.
  • Skåra en inre fyrkant med en vass kniv en knapp centimeter från kanten. Nagga insidan av fyrkanten med en gaffel.
  • Lägg en hög med rabarberblandningen i varje inre fyrkant – håll dig inom ramarna! – och grädda pajerna i 15 minuter.
  • Hacka pistagenötterna, strö över tillsammans med kokosflagorna och grädda i 5 minuter till.

Tips Vill du lyxa till det kan du servera pajen nygräddad med glass till.  Receptet kommer från Icakurien

shutterstock_259986509

 

 

.