Digerdöden och turkisk peppar!

dec 4, 2015 | Bakning, Sött

Det är intressant att många människor har så mycket åsikter om årets julkalender. Både ris och ros. Jag tycker om historia och peppade barnen inför första avsnittet. Som jag har skrivit tidigare så var de skeptiska i början men nu sitter de bänkade framför TV-n när det är dags. Vi har diskussioner om trälar och digerdöden och mycket annat. Undrar om någon annan julkalender hade resulterat i sådana givande samtal. Jag tycker det är oerhört positivt att barnen lär sig något när de tittar på TV. De som inte gillar årets kalender behöver ju inte titta. Eller så uppmuntrar ni barnen att titta och lära sig något om svensk historia. Nu till något helt annat, dagens recept!

Min faster och hennes familj har alltid ett godisbord under julen. Man får äta något från bordet när ett speciellt ljus är tänt. Med på bordet finns nästan alltid en lakritskola. Helt ljuvlig om man gillar turkisk peppar. 

CA 60 STYCKEN

 • 3 dl  vispgrädde
 • 3 dl  strösocker
 • 1 dl  sirap
 • 1 msk  kakao
 • 0,75 dl  turkisk peppar
 • 2 tsk  smör
 • 200 g  mörk choklad
 1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
 2. Krossa karamellerna i en mortel.
 3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet, se sidan 54. Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
 4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
 5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
  1. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
  2. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat. Receptet kommer från recept.nu

  
Bilden kommer från chokladfabriken.