Dröm dig bort till Vietnam med dessa vårrullar!

apr 15, 2014 | Gott och blandat, Vego

Jag är svag för koriander, chili, fisksås och lime. Den kombinationen tillsammans med lite andra god ingredienser är fantastisk. Jag tröttnar aldrig. Här kommer en liten avstickare i allt påskpyssel. Dröm dig bort till Vietnam och alla risfält innan du drar till blåkulla!

Vietnamesiska färska vårrullar!

Att lyckas rulla ihop de färska vårrullarna till ett snyggt paket kräver lite träning. Men övning ger färdighet! Lycka till!

DU BEHÖVER: 12 rispapper, 6 salladsblad eller en näve bladspenat, 2 avokado, 4 salladslökar, 2 morötter, 1 paprika (gärna röd), 100 g valfria groddar, färsk koriander och färsk mynta.

DIPPSÅS: 0,75 risvinäger, 1 lime, 11/2 röd chili, 1/2 tsk fisksås, färsk koriander.

JORDNÖTSSÅS: 150 g jordnötter, 1 burk kokosmjölk, 4 tsk röd curry, 1 msk råsocker, 0,5 msk fisksås.

Börja med att göra jordnötssåsen. Hacka nötterna grovt i en mixer och lägg i en kastrull. Häll i kokosmjölk, curry, råssocker och fisksås. Låt puttra på lagom värme i ca 15 minuter. Låt svalna. Rör sedan ihop dippsåsen: Häll risvinäger i en skål och pressa i saften från lime. Hacka chili fint och lägg i. Tillsätt fisksåsen. Hacka koriander och rör ner i såsen. Förbered nu grönsakerna. Dela salladsbladen i bitar. Dela avokado och skär i skivor. Skär salladslök, morötter och paprika i strimlor. Koka upp vatten och häll i en skål stor nog så att rispapperna får plats. Lägg ner ett rispapper i taget i ca 20 sekunder så att det blir mjukt. Ta upp och lägg det plant. Lägg på sallad, grönsaker, koriander och mynta. Vik i botten och sedan kanterna. Precis som man gör med en wrap. Servera vårrullarna tillsammans med de två såserna att lägga på eller doppa i.

Tips: Det är gott att ha färska räkor i rullarna om du inte önskar ha dom helt vego.

vietnamesiska vårrullar

 

Bild Lina Lindblad